- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusko Ministarstvo odbrane pokrenulo projekat o zločinima nacista nad zarobljenicima u logorima

© Sputnik / RIA NovostiUlaz u koncentracioni logor Aušvic
Ulaz u koncentracioni logor Aušvic - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije pokrenulo je multimedijalni istorijsko-edukativni projekat „Zversko lice fašizma“, koja se poklapa sa Međunarodnim danom oslobođenja zarobljenika nacističkih koncentracionih logora.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, projekat sadrži arhivske materijale iz fondova Centralnog arhiva Ministarstva odbrane Rusije – dokumentovane dokaze masovnog uništenja stanovništva na teritorijama Sovjetskog Saveza i evropskih zemalja koje su okupirali nacisti (Rusa, Ukrajinaca, Belorusa, Jevreja, Poljaka, Čeha, Srba, Francuza, Italijana i predstavnika drugih nacionalnosti).
Međunarodni dan oslobođenja zarobljenika nacističkih logora obeležava se svake godine 11. aprila odlukom Ujedinjenih nacija. Na današnji dan 1945. godine zarobljenici koncentracionog logora Buhenvald su se pobunili i izašli na slobodu.
Na teritoriji okupiranih evropskih zemalja nacisti su izgradili ogromnu mrežu koncentracionih logora. Među njima su bili radni logori, logori za prinudni rad, tranzitni logori, logori za ratne zarobljenike, direktni koncentracioni logori i logori za uništenje. Od 18 miliona ljudi koji su dospeli u različite fašističke logore, umrlo je više od 11 miliona. Od toga su više od pet miliona bili građani Sovjetskog Saveza.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala