- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov o stavu Tokija o „nezakonitoj okupaciji“ Kurila: Takve formulacije su neprihvatljive

© Sputnik / Natalья SeliverstovaKremlj
Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
Pratite nas
Rusija ne prihvata formulaciju „nezakonite okupacije“ Kurilskih ostrva i takvu formulaciju pitanja, ova ostrva su sastavni deo Rusije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući stav Japana o Kurilskim ostrvima.
„Redovno ih vidimo. Ne prihvatamo takvu postavku pitanja i takve formulacije. Kurili su sastavni deo Ruske Federacije“, istakao je Peskov.
Japanska vlada je u „Plavoj knjizi diplomatije“ za 2023. godinu ponovo upotrebila formulaciju da su Kurilska ostrva „sastavni deo Japana“ i da su „nezakonito okupirana od strane Rusije“.

Spor sa Japanom

Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.
Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan.
SSSR i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju. Sovjetski Savez se nadao da će ta Deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema i nije odustao od pretenzija na ostrva. Kasniji pregovori nisu dali rezultate i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije ni potpisan.
U novembru 2018. godine u Singapuru je održan sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i japanskog premijera Šinza Abea. Strane su se dogovorile da ubrzaju pregovarački proces o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine. To je ozbiljan ustupak Japana, jer je do sada njegov zvaničan stav bio — da se mu prvo vrate četiri ostrva Kunašir, Iturup, Šikotan, Habomaj, pa da se tek nakon toga zaključi mirovni sporazum.
Spor Rusije i Japana oko Kurilskih ostrva dodatno je zaoštren nakon što je Tokio uveo nekoliko paketa sankcija protiv Moskve zbog ukrajinske krize, a ona zauzvrat odustala od pregovora o mirovnom sporazumu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala