- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Filmska priča Rusa u Monaku: Navija za Novaka, a igra protiv njega – ujutru saznao da popodne ima meč

© AP Photo / Kamran JebreiliNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
Pratite nas
Filmsku priču doživeo je Ivan Gakov, ruski teniser, koji nije znao da će ući u kvalifikacije za Monte Karlo. Rus je imao sreće pa je u subotu doleteo da bi istog dana popodne pobedio, a potom napravio čudo i prošao u drugo kolo gde ga čeka Novak Đoković. Gakov je u čudu jer je kako kaže do juče navijao za Novaka, a sada igra protiv njega.
Kada su Ivanu Gakovu organizatori turnira u Monte Karlu rekli šta mora da se desi da bi dobio priliku da uđe u kvalifikacije za taj Masters verovatno je i sam pomislio da je to nemoguće. Međutim, kockice su se sklopile, a Rus je dobio informaciju da mora odmah da doleti u Kneževinu.

Splet srećnih okolnosti

Janik Hofman, Aleksandaer Muler, Roberto Karabljes Buena i Kventin Halis trebalo je da igraju kvalifikacije za Monte Karlo, međutim pošto su u tom trenutku i dalje igrali na drugim turnirima oni su obrisani sa liste, na koju su upala četiri alternative, a poslednji od njih bio je Gakov.
Bila je subota kada je ruski teniser saznao da istog popodneva igra meč protiv Andrijana Manarina. Spakovao je kofere i zaputio se u Kneževinu, a onda napravio veliko iznenađenje i eliminisao francuskog tenisera rezultatom 1:6, 6:0, 6:1. U drugom kvalifikaciono meču upisao je novu pobedu protiv Luke Van Aša rezultatom 6:3, 0:6, 6:2.
Samim plasmanom u glavni žreb turnira Gakov je ostvario neverovatan uspeh i verovatno bi i sam bio zadovoljan samo time, međutim sjajni Rus otišao je korak dalje i u prvom kolu eliminisao Mekenzija Mekdonalda, američkog tenisera, posle velike borbe rezultatom 7:6, 2:6, 6:3.

Novak najveći svih vremena

Prva pobeda na ATP turu i to na debiju na Mastersu Gakovu je donela veliku nagradu, odnosno susret sa Novakom Đokovićem koji je za njega najbolji teniser svih vremena.
„Trenutno sam bez reči, još uvek ne mogu da verujem. Čak i da sanjam, mislim da je teško razumeti šta se upravo dogodilo poslednjih nekoliko dana. Bez obzira na bodove, novac, najbolja nagrada je igrati protiv najboljeg svih vremena. To je najbolje što sam mogao da tražim“, rekao je oduševljeni Gakov posle pobede.
Ruski teniser je pre Monte Karla odigrao samo jedan ATP meč, a nedavno je sa 26 godina osvojio prvu čelendžer titulu u Đironi. Pred susret sa Novakom prvo će morati da pokuša da smiri euforiju i uzbuđenje, ali će se i potruditi da nađe slabu tačku srpskog tenisera za koga je često pomišljao da nije sa ove planete.
„Zaista volim Novaka, tako da obično uvek navijam za njega, a on je igrao ove lude mečeve protiv Rafe i Federera, zaista mi je čast. Ali pokušaću da se, očigledno, s poštovanjem, suočim sa njim sutra kao da je to samo još jedan meč. Imaću svog trenera sa sobom i samo ćemo ga proučavati kao još jednog igrača. Svi smo mi ljudi, znam to. Ponekad mislim da Novak nije, ali svi imamo svoje slabe tačke i pokušaćemo samo da saznamo gde je to, a ja ću dati sve od sebe“, rekao je Gakov.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
SPORT
„Novak će biti kralj svega“ – najbolji Englez veliča najboljeg Srbina

Rubljov mu davao odeću, sa Danilom igra igrice

Ruski teniser nije odrastao u sportskoj porodici, a odlučio je da će igrati tenis posle spektakularnog meča Marata Safina i Rodžera Federera na Australijan openu 2005. godine kada je Rus pobedio Švajcarca.
Sa 14 godina preselio se u Španiju, ali je ostao usko povezan sa Rusijom i ruskim teniserima. Posebno lepa priča vezuje ga za Andreja Rubljova koji mu ju bezuslovno pomagao i poklanjao odeću s obzirom da je Gakov 198. teniser na svetu i nema sponzore.
„Pomogao mi je prošle godine oko odeće jer nemam sponzora za odeću. Daniil Medvedev je takođe moj veoma dobar prijatelj jer zajedno igramo neke igrice. Karen Hačanov mi je ovde čestitao posle svake pobede, tako da imamo dobro prijateljstvo“, rekao je Gakov o odnosu sa ruskim kolegama.
Najviše vremena provodi igrajući „Fantasi“ igru sa Medvedevom u kojoj sastavljaju fudbalske timove.
„Trudimo se da izgradimo naš tim u zavisnosti od toga kako će se ponašati u stvarnom životu, posebno u engleskoj Premijer ligi. Zato mnogo pratimo jer igramo sa mnogo prijatelja. Daniil ima istu strast da igra kao i na teniskom terenu, tako da je neverovatan njegov borbeni duh.On uvek želi da pobedi“, rekao je ruski teniser o Medvedevu.
Trenerski tim Ivana Gakova čine Migel Sančez, Salvador Navaro i Ivan Muguruza, koji imaju bogato iskustvo, pošto su pojedinačno radili sa Tomijem Robredom, Huanom Karlosom Fereroom i Flavijom Penetom. Sančez se pridružio Gakovu u Monte Karlu pred meč sa Đokovićem.
Novak i Ivan na terenu su od 15 časova.
*Pogledajte novo izdanje emisije Sputnjik sporta.
Dušan Lajović - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2023
SPORT
Lajovićev kolaps, Krajinović poražen uprkos meč lopti!
Teniserke Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2023
SPORT
Mia kao furija, Lola „na mišiće“ – još jedan korak Srpkinja ka eliti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala