- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nemačka ministarka preti ruskim sportistima

© Sputnik / Igorь ZaremboNemačka zastava
Nemačka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
Pratite nas
Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer zapretila je da će blokirati ruskim sportistima da uđu u Nemačku ako im bude dozvoljeno da se takmiče na međunarodnom nivou.
Međunarodni olimpijski komitet (MOK), na čelu sa nemačkim zvaničnikom Tomasom Bahom, preporučio je da se sportistima iz ruskih i beloruskih sportista dozvoli povratak na svetsku sportsku scenu pod uslovom da ne podržavaju specijalnu vojnu operaciju i da nisu povezani sa vojskom.
Međutim, Feser se protivi tom potezu i insistira na tome da vlasti zemlje imaju moć da odluče da se ruski sportisti ne takmiče na nemačkom tlu.
„Zemlje koje su domaćini velikih sportskih događaja nisu nemoćne, onemogu da kontrolišu da li Rusi mogu da učestvuju u njima izdavanjem viza. Ako organizujemo međunarodna takmičenja u Nemačkoj, možemo da se ponašamo u skladu sa tim. Ovde ćemo uvek delovati sa jasnim stavom“, navela je Feser.
Nemačka je već otkazala jedan veliki događaj kao odgovor na to što je ruskim i beloruskim sportistima dozvoljeno da se vrate u međunarodnu akciju.
Nemačka mačevalačka federacija je nedavno prekinula Svetski kup Međunarodne mačevalačke federacije za žene nakon što je krovna organizacija sporta odobrila povratak mačevalaca iz Rusije i Belorusije.
Stoni tenis, tekvondo i rvanje su među sportovima koji su nagovestili da će se takođe pridržavati preporuka MOK, ali drugi su naveli da će njihove zabrane ostati na snazi.
Nemačka će ove godine održati nekoliko velikih međunarodnih događaja, uključujući Svetsko prvenstvo u streljaštvu i Svetsko prvenstvo u kanuu.
Bah je kritikovao evropske vlade koje su kritikovale stav MOK prema Rusiji i Belorusiji, opisujući njihov položaj kao „žalosnu”.
Nemačka olimpijska sportska federacija, koju je ranije vodio Bah, prošlog meseca je izrazila svoju kontinuiranu podršku zabrani ruskih i beloruskih sportista iz međunarodnog sporta, ali je organizacija odbacila pozive na bojkot Olimpijskih igara sledeće godine u Parizu ako budu prisutni sportisti iz Rusije i Belorusije.
*Pogledajte novo izdanje emisije Sputnjik sport.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala