- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Japan ponovo uključio frazu o nezakonitoj ruskoj okupaciji Kurila u „Plavu knjigu diplomatije“

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaZastava Japana
Zastava Japana - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
Pratite nas
Japanska vlada je u svojoj „Plavoj knjizi diplomatije“ za 2023. godinu (period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine) u delu o tzv. severnim teritorijama, kako Tokio naziva južna ostrva Kurilskog arhipelaga, ponovo upotrebila formulaciju da su „ove teritorije sastavni deo Japana i trenutno su nelegalno okupirane od strane Rusije“.
„Najduže nerešeno pitanje u japansko-ruskim odnosima je pitanje severnih teritorija. Severne teritorije su ostrva nad kojima Japan ima suverenitet. I uprkos činjenici da su ove teritorije sastavni deo Japana, trenutno su nelegalno okupirane od strane Rusije“, stoji u dokumentu.
U „Plavoj knjizi“ takođe se ističe da vlada namerava da nastavi da se drži politike „zaključivanja mirovnog sporazuma sa Rusijom nakon rešavanja teritorijalnog problema“ i ponovo izražava žaljenje što je ruska strana odlučila da prekine pregovore.
„Odnosi između Japana i Rusije su komplikovani... I iako u ovom trenutku nije situacija kada se može govoriti o bilo kakvim prognozama za pregovore o mirovnom sporazumu, nameravamo da nastavimo“, navodi se u dokumentu.
Osim toga, u dokumentu se izražava nada za što skorije obnavljanje bezviznih poseta bivših stanovnika Kurilskih ostrva.
Zbog situacije u Ukrajini, Japan je više puta uvodio pakete sankcija Rusiji. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Moskva, kao odgovor na neprijateljske korake Tokija, odbija da pregovara o mirovnom sporazumu sa Japanom, prekida bezvizna putovanja japanskih državljana na južna Kurilska ostrva i povlači se iz dijaloga sa Japanom o uspostavljanju zajedničkih ekonomskih aktivnosti na južnim Kurilima.

Praćenje vojnih dejstava Rusije i Kine

U dokumentu se dodaje i da je Japan zabrinut i namerava da, sa stanovišta nacionalne bezbednosti, nastavi da pažljivo prati jačanje vojnih veza Rusije i Kine, između ostalog, organizovanje zajedničkih vazdušnih i morskih patrola u oblastima oko Japana.
„Rusija je u Indo-pacifičkom regionu u septembru izvela vežbe ‘Vostok 2022’, u kojima su prvi put učestvovale tri vida kineskih oružanih snaga – kopnene, pomorske i vazdušne. Uočavaju se i koraci za jačanje vojnih veza, posebno, zajednički preleti ruskih oružanih snaga i kineskih vojnih bombardera, kao i zajedničke patrole morskih brodova (dveju zemalja) oblasti oko Japana“, objašnjava se u dokumentu.
U dokumentu se takođe izražava zabrinutost zbog povećane aktivnosti Rusije i Kine u blizini Japana i ističe potreba da se „nastavi sa pažljivim praćenjem kineske i ruske vojske koje sve češće sprovode zajedničke operacije oko Japana“.
„Plava knjiga diplomatije“ je godišnji izveštaj Ministarstva spoljnih poslova Japana, koji odražava odnose Tokija sa zemljama sveta u ovom trenutku i sadrži analizu međunarodne situacije.
Obala Ohotskog mora na ostrvu Kunašir Kurilskog arhipelaga - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
RUSIJA
Japanski premijer: Želimo da zaključimo mirovni sporazum sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala