- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Herojski odlazak Vadima Sokolova: U njegovo srce mogli su da stanu svi Rusi i Srbi

© Foto : Sputnjiku ustupio Predrag PetrovićVadim Sokolov na ukrajinskom ratištu
Vadim Sokolov na ukrajinskom ratištu - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
Pratite nas
Izvršavajući borbeni zadatak u Luganskoj Narodnoj Republici, herojski je poginuo istoričar Vadim Andrejevič Sokolov, balkanolog, doktorand Moskovskog univerziteta, jedan od najboljih ruskih stručnjaka za oružane sukobe tokom raspada Jugoslavije. Svoj naučni rad posvetio je istini o ratu na prostoru sadašnje Hrvatske. Bio je veliki prijatelj Srba.
Vadim Sokolov je rođen 27. novembra 1990. godine u Orelu. Studirao je u Moskvi, tekstove o događajima iz perioda raspada Jugoslavije objavljivao je još u studentskim danima.
Od 2011. bio je član ruske Vikipedije. Dobitnik je nagrade „Članak godine“ za seriju tekstova o Republici Srpskoj Krajini, Republici Srpskoj i Srbiji. Bio je jedan od osnivača tematske zajednice „Raspad Jugoslavije i vojna istorija Balkana“. O njegovoj kompetentnosti za ovu temu svedoči gotovo pet stotina tekstova, samo na tom portalu.
Nakon što je završio fakultet, služio je u Oružanim snagama Ruske Federacije. Kasnije je radio u Institutu Zajednice nezavisnih država (SNG). Govorio je engleski i srpski jezik.
© Foto : Privatna arhivaVadim Sokolov na ratištu u Luganskoj Narodnoj Republici
Vadim Sokolov na ratištu u Luganskoj Narodnoj Republici - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
Vadim Sokolov na ratištu u Luganskoj Narodnoj Republici

Čest gost Srbije

Ovaj doktorand Moskovskog univerziteta za potrebe naučnog rada često je dolazio u Srbiju, a kao mentori pomagali su mu vojni analitičar Aleksandar Radić i pukovinik u penziji Kosta Novaković. Sa njima je potpisao i seriju tekstova u ruskom naučnom časopisu „Obzerver“.
„Položeni doktorski ispiti i pripremljena doktorska teza su tematski, većim delom, vezani za Srpsku vojsku Krajine. Radeći godinama na ovom projektu, Vadim je istraživao istorijsku građu u više instituta i arhiva na prostorima bivše Jugoslavije. Ostvario je brojne kontakte sa neposrednim učesnicima ratnih zbivanja, a posebno sa komandantima jedinica Srpske vojske Krajine uspostavio je bliske prijateljske odnose. Istražio je, proučio i razmenio značajne i korisne informacije, dokumente, predmete i obeležja. Postao je veliki poštovalac srpskog naroda, posebno Srba iz Krajine i dao nemerljiv doprinos realnijem prikazu njihovog stradanja“, kaže Novaković.
On dodaje da mu je bilo zadovoljstvo što je bio jedan od stručnih saradnika, konsultanat i koautor objavljenih radova čoveka koji je u potpunosti bio predan nauci.
„Vadimova pogibija je veliki gubitak za njegovu porodicu, brojne prijatelje i za ceo srpski narod“,ističe Novaković.
© Foto : Privatna arhivaPrilog iz doktorske disertacije Sokolova
Prilog iz doktorske disertacije Sokolova - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
Prilog iz doktorske disertacije Sokolova

Upozoravao na Donbas

Vadim Sokolov je 2014. podržao Rusko proleće. Tokom perioda „minskih sporazuma“, on je skretao pažnju javnosti na „neobjavljeni rat u Donbasu“, strahovao je da će region doživeti sudbinu Republike Srpske Krajine, po istom modelu, od istih aktera.

Sokolov se u leto 2022. dobrovoljno prijavio da ode na front. Dva puta je ranjen, iz bolnice je po treći put otišao na ratište. Unapređen je, postavljen na mesto zamenika komandira izviđačke čete.

Dok je izvlačio ranjenog saborca, 16. marta, pogodila ga je minobacačka granata. Sahranjen je danas u Moskvi. Ispratile su ga majka, supruga i ćerka.
Vadim je imao ogromno srce, u njemu je bilo dovoljno mesta i za Srbe i za Ruse“, „Hvala ti što si osvetlio nepravdu koja se dogodila Srbima, posebno sa ove strane Drine“, „Vadim je jednostavno bio brat“, neke su od poruka na internetu kojima su danas Vadima Sokolova ispratili njegovi prijatelji u Srbiji i Republici Srpskoj.
© Foto : Privatna ArhivaBio je dobitnik nagrade „Članak godine“ ruske Vikipedije za seriju tekstova o Republici Srpskoj Krajini, Republici Srpskoj i Srbiji.
Bio je dobitnik nagrade „Članak godine“ ruske Vikipedije za seriju tekstova o Republici Srpskoj Krajini, Republici Srpskoj i Srbiji.  - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
Bio je dobitnik nagrade „Članak godine“ ruske Vikipedije za seriju tekstova o Republici Srpskoj Krajini, Republici Srpskoj i Srbiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala