- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Struja i dalje skupa – šta nas čeka ubuduće | Energija Sputnjika

CC0 / Unsplash / Dalekovod
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
Pratite nas
Od 1 maja električna energija i prirodni gas u Srbiji će ponovo poskupeti. Nadležni obećavaju da će cene ovih energenata, posebno za potrošače iz kategorije domaćinstva ostati među najjeftinijima u Evropi.
Na veleprodajnim tržištima i berzama električne energije cene kilovat-časa su na kraju zime i početkom proleća niže nego zimus. Pogotovo od onih od pre početka zime. Sve to, pre svega, zahvaljujući blagoj zimi i dobroj hidrologiji.
Dejan Stojčevski, tehnički direktor srpske berze električne energije SEEPEX za Energiju Sputnjika kaže da ne treba očekivati da se cena struje vrati na nivo od pre energetske krize, kada je, na primer, cena megavat-časa (MWh) bila i niža od 50 evra. Ali, za naredni period, pogotovo zimu 2023/24. već sada bi trebalo kupovati električnu energiju jer će svakako uslediti poskupljenje.
Stojčevski za “Energiju Sputnjika” objašnjava da je i Srbija, kao i ceo region, postala deo evropskog tržišta električne energije. Kupovine se obavljaju u bilateralnim transakcijama ali, sve više i na berzama električne energije.
Kao operator organizovanog tržišta električne energije u Srbiji SEEPEX je već deo tog evropskog tržišta a da bi i naša zemlja bila ukorak sa drugima srpska berza struje će u našoj zemlji pokrenuti unutar-dnevno tržište u junu ove godine.
Sa već postojećim dan-unapred tržištem Srbija nastavlja sa usaglašavanjem domaćih i standarda EU u toj oblasti.
Ono što je sigurno, pored same sigurnosti snabdevanja dovoljnim količinama električne energije cene već sada, a i ubuduće će bitno uticati i na prodavce i na kupce. Stojčevski za “Energiju Sputnjika” objašnjava značaj toga što je električna energija i u našoj zemlji postala i berzanska roba.
Pitamo ga, takođe, i koliko je za buduće snabdevanje svih potrošača i započetu energetsku tranziciju bitno da se sačuva Elektroprivreda Srbije kao uspešna kompanija, koja proizvodi dovoljno električne energije za domaću potrošnju, ali i za izvoz.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Struja i dalje skupa – šta nas čeka ubuduće | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala