- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Centar razvoja svetske ekonomije pomerio se na Istok: Lavrov predviđa Evroaziji svetlu budućnost

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2023
Pratite nas
Evroazija ima ogromne perspektive u kontekstu pomeranja centra razvoja svetske ekonomije na Istok, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Evroazijski kontinent ima veliku budućnost, posebno u ovoj fazi kada se centar razvoja svetske ekonomije, svetske trgovine pomerio ovde, na istok evroazijskog kontinenta. Treba koristiti te objektivne prednosti na obostranu korist svih organizacija i svih zemalja koje se ovde nalaze“, rekao je šef ruske diplomatije nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Kazahstana Muratom Nurtleuom.
Lavrov je istakao da je započet rad na formiranju velikog evroazijskog partnerstva čiju je ideju izneo predsednik Rusije Vladimir Putin.
„Pre nekog vremena, tačnije 2016. godine predsednik Putin je na samitu Rusija-ASEAN predložio da se radi na formiranju velikog evroazijskog partnerstva na celom našom kontinentu uz učešće, kako je on istakao, svih organizacija i svih zemalja koje se ovde nalaze, bez izuzetka. To je svakako gigantski cilj, ali već se kreće ka njemu“, rekao je ruski ministar.
Takođe je dodao da će Moskva reagovati ukoliko zapadne zemlje budu pokušavale da se bave pretnjama ucenama, ako budu terale saveznike Rusije da potkopavaju odnose sa njom na uštrb sopstvenih nacionalnih interesa.
„Nećemo kriti naš odnos prema takvim pokušajima. Naši kazahstanski prijatelji i drugi naši partneri iz ODKB, Evroazijske ekonomske zajednice i iz ŠOS-a odlično znaju o čemu se radi“, rekao je Lavrov.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2023
RUSIJA
Lavrov upoznao BRIKS sa novom spoljnom politikom Rusije: Mi smo čuvari istinskog multilateralizma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala