- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zaharova: Srbi su bili direktne, a Italijani sekundarne žrtve bombardovanja Jugoslavije

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2023
Pratite nas
Velika Britanija želi isporukama municije sa osiromašenim uranijumom Kijevu da pretvori teritoriju Ukrajine u „spaljenu zemlju“, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Diplomata je skrenula pažnju na saopštenje britanskog Ministarstva odbrane u kojem se navodi da će uticaj municije sa osiromašenim uranijumom na zdravlje vojnika i životnu sredinu biti „verovatno nizak“.
"Britanija, snabdevajući Ukrajinu municijom sa osiromašenim uranijumom želi da njenu teritoriju pretvori u spaljenu i pustu zemlju. Tamo neće govoriti ruski, neće govoriti ukrajinski, biće opšta tišina. Kako što je u Pripjatu i Černobilju", napisala je ona na svom Telegram kanalu.
Zaharova je podsetila da NATO masovno proizvodi municiju sa osiromašenim uranijumom i da je koristi u svojim operacijama.
„U kontingentu NATO-a operacije sa municijom sa osiromašenim uranijumom u velikoj meri su izvodili italijanski vojnici… U zoni odgovornosti italijanskih vojnika u Jugoslaviji bačeno je više od polovine cele municije sa osiromašenim uranijumom“, dodala je ona.
"Srbima je bila dodeljena uloga direktnih žrtava, a Italijanima sekundarna - proučavano je kako osiromašeni uranijum utiče na osoblje koje ga koristi“, rekla je Zaharova.
Ona je podsetila na sve veći broj tužbi Italijana protiv svog Ministarstva odbrane.
"Glavni razlog je isti - onkologija. Rak koji se dobija pri rukovanju municijom sa osiromašenim uranijumom", rekla je ona.
Vojnik meri radioaktivnost u zoni bombardovanja, Preševo, Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
MULTIMEDIJA
Municija sa osiromašenim uranijumom: Podsećanje na Jugoslaviju, Bosnu i Irak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala