- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Veliki pad profita u Americi: Ovako nije bilo od početka pandemije

© AP Photo / Richard DrewAmerička berza
Američka berza - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2023
Pratite nas
Američke korporacije suočene su sa najvećim padom profita još od početka pandemije virusa korona, pokazuju prognoze sa Vol strita, pošto je visoka inflacija smanjila marže, a strah od recesije usporava potražnju, piše Fajnenšel tajms.
Kompanije koje pripadaju indeksu S&P 500, odnosno ulaze u 500 najvrednijih deoničarskih društava na njujorškoj berzi, prijaviće ukupno smanjenje profita od 6,8 odsto u prvom kvartalu, u poređenju sa istim periodom prošle godine, piše Fajnenšel tajms.
To će biti najveći pad još od drugog kvartala 2020. godine, koji je iznosio 30 odsto i bio je posledica ranih faza pandemije virusa korona i opšteg zatvaranja.
Očekuje se da samo sektori energije i luksuznih dobara pokažu jak rast profita u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, kombinacija opadajuće potražnje, oštrijih kreditnih uslova i trendu pada cena robe doveli su do „seče“ očekivanih profita u širokom industrijskom spektru.
„Kada pogledate troškove plata i cenu kapitala, mislim da su prihodi pod značajnim pritiskom. Kompanije su uživale u nominalnom rastu, imale su moć pri određivanju cena, ali se njihov obim ili smanjivao ili ostajao isti“, rekao je Džek Eblin, šef investicija u kompaniji „Kreset kapital“.
Ukupna vrednost indeksa S&P 500 porasla je šest odsto od početka godine, ali je 90 odsto tog rasta donelo samo 20 kompanija.
U prvom kvartalu, više kompanija nego obično pokazalo je znake slabljenja, pa je 78 imalo negativan saldo zarade po deonici, a među njima je 11 iz sektora poluprovodnika.
Od 11 sektora u okviru ovog indeksa, očekuje se da sektor materijala bude najteže pogođen, sa padom profita od 35,6 odsto.
Američka berza - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
EKONOMIJA
Kriza nije gotova, a i kad se završi, pratiće nas godinama: Upozorenje direktora najveće banke SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala