- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Sistem Grad u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Kijev poziva pilote F-16 iz celog sveta, stižu i francuski Cezari; Artjomovsk skoro oslobođen

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini i Donbasu ušla je u 411. dan. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da su Minsku potrebne garancije Moskve o zaštiti zemlje kao sopstvene teritorije u slučaju spoljne agresije. Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin posetio je liniju fronta u Artjomovsku. Već 75 odsto grada je oslobođeno.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:28 10.04.2023
Zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel ne zna ništa o napadima na hramove i objekte kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve.
"Nisam video ta saopštenja, tako da ne mogu da pričam o tome. Ali rado ćemo proveriti i saopštiti vam", rekao je on, odgovarajući na pitanje Sputnjika, tokom redovnog brifinga za medije.
22:19 10.04.2023
Ukrajinski diverzanti pokušavaju da opipaju odbranu ruskih snaga na Kremenskom sektoru fronta u Donbasu radi naknadne kontraofanzive, rekao je Sputnjiku borac odreda specijalnih snaga "Ahmat".
"Diverzanti pokušavaju, ne tako često, ali pokušavaju da testiraju odbranu, spremaju kontraofanzivu, ali mi ih odbacujemo nazad - tu se sve završava. Petnaest do dvadeset minuta traje bitka, to je sve", rekao je sagovornik.
21:34 10.04.2023
Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov pozvao je strane pilote F-16 da se pridruže stranom legionu, da se bore na strani Kijeva.

„Ako postoje piloti koji znaju kako da upravljaju F-16 i spremni su da učestvuju (u borbi), Inostrani legion je spreman da im otvori vrata“, rekao je Reznikov, preneli su ukrajinski mediji.

U Inostranom legionu koji se bori na strani Kijeva u Donbasu nalaze se plaćenici iz celog sveta.
21:02 10.04.2023
20:56 10.04.2023
Vršilac dužnosti danskog ministra odbrane Troels Lund Poulsen rekao je da će kraljevina u roku od mesec dana moći da isporuči Ukrajini 19 francuskih samohodnih artiljerijskih oruđa CESAR, javljaju lokalni mediji.
18:11 10.04.2023
Oružje koje se isporučuje Kijevu pada u ruke kriminalaca i terorista, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, govoreći na sastanku Saveta bezbednosti svetske organizacije.
"Rusija je dugo skretala pažnju na to da će oružje kojim se pumpa kijevski režim dovesti do toga da će se ono naći na crno tržište i u ruke organizovanog kriminala i terorista. To sada potvrđuju činjenice", rekao je Nebenzja.
On je istakao da je oružje koje su isporučile zapadne zemlje počelo da se pojavljuje u raznim evropskim zemljama, dopunjavajući arsenal organizovanog kriminala, što priznaju i predstavnici evropske policije.
15:21 10.04.2023
Iz ukrajinskog zarobljeništva vraćeno je 106 ruskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Avionima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oslobođeni vojnici će biti prebačeni u Moskvu na lečenje, biće im pružena sva medicinska i psihološka pomoć.
15:15 10.04.2023
Oslobađanje Marinke se odlaže zbog činjenice da ukrajinske trupe stalno dovlače rezerve, rekao je lider DNR Denis Pušilin.
Po njegovim rečima, 75 odsto Artjomovska je oslobođeno.
On je naglasio da je još rano govoriti o potpunom oslobađanju grada, u zapadnom delu grada su i dalje žestoke borbe. Ruska zastava je podignuta na upravnoj zgradi Artjomovska, što je formalni znak kontrole nad gradom.
14:40 10.04.2023
Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov izjavio je da Ukrajinci ne treba da čekaju „čarobne“ datume za kontraofanzivu, jer se ona dešava svaki dan.
„Ukrajinska kontraofanziva se dešava svakog dana. Ne čekamo čarobne datume, radimo mirno, sistematski i dosledno... Informaciona pompa ne ide u prilog planovima ukrajinskih odbrambenih snaga“, napisao je Danilov na Tviteru.
13:27 10.04.2023
Oružane snage Ukrajine su povlačeći se iz Artjomovska digle u vazduh zgradu gradske administracije, izjavio je v.d. šefa DNR Denis Pušilin.
On je istakao da ima mnogo posla oko obnavljanja grada, ali da već postoji iskustvo Marijupolja.
„Obišao sam grad i video razorne posledice dejstava kijevskog režima. Ima mnogo posla da se obnovi, ali već imamo iskustvo Marijupolja – uspećemo... Obnovićemo grad... Praktično nema celih zgrada, skoro sve su oštećene, ali ćemo sve izgradi“, rekao je Pušilin.
On je dodao da se evakuacija civila iz Artjomovska nastavlja.
„Sada se nastavlja sa evakuacijom civila, gde je to moguće. Smeštamo ih u druga naselja DNR“, precizirao je Pušilin.
13:23 10.04.2023
Najvažnije iz brifinga ruske vojske za prethodni dan:
U pravcu Krasnog Limana likvidirano je preko 120 ukrajinskih vojnika, a uništeno pet oklopnih vozila, samohodna haubica „gvozdika“ i haubica D-20;
U pravcu Kupjanska ukrajinska vojska izgubila je preko 30 vojnika, a u Harkovskoj oblasti uništeno je skladište municije;
U pravcu Donjecka aktivnim dejstvima je za dan likvidirano preko 290 ukrajinskih vojnika, pet oklopnih vozila i druga tehnika;
U pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja ukrajinske snage izgubile su više od 50 pripadnika;
Na području naselja Novoljubovka u LNR uništeno je skladište municije ukrajinske 66. mehanizovane brigade;
U pravcu Hersona tokom prethodnog dana likvidirano je skoro 40 ukrajinskih vojnika, američka haubica M777 i druga tehnika;
Ruska PVO je za dan oborila 11 ukrajinskih dronova i 2 rakete „hajmars“;
Ruska vojska je u DNR i Hersonskoj oblasti uništila komandne punktove dve ukrajinske brigade teritorijalne odbrane.
13:09 10.04.2023
Ukrajina bi do 13. aprila mogla da ostane bez raketa za protivvazdušne raketne sisteme „Buk“, a do 3. maja – raketa za sisteme S-300, zbog čega će oko 40 kritičnih objekata ostati bez PVO, prenosi američki list „Volstrit džurnal“, pozivajući se na procurela tajna dokumenta Pentagona.
Kako prenosi list, pozivajući se na drugu prezentaciju Pentagona od 28. februara, zbog nedostatka municije za raketne sisteme, deo kritične infrastrukture Ukrajine ostaće nepokriven.
„Do tog vremena... većina ukrajinske kritične nacionalne infrastrukture izvan Kijevske oblasti i dva druga regiona na jugozapadu Ukrajine više neće imati zaštitu protivvazdušne odbrane. Broj nezaštićenih kritičnih objekata će porasti sa šest na više od 40“, navodi list.
Prema dokumentima, ukrajinski PVO sistemi S-300 koristili su oko 200 raketa mesečno, a „bukovi“ su ispaljivali oko 69 raketa mesečno.
12:29 10.04.2023
Teško je zamisliti da Francuska može biti posrednik u ukrajinskom sukobu, jer je Pariz indirektno i direktno uvučen u sukob na strani Kijeva, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Prethodno je kineski predsednik Si Đinping predložio francuskom lideru Emanuelu Makronu da Francuska iznese svoj plan za rešavanje situacije u Ukrajini i poručio da će ga Kina podržati.
12:28 10.04.2023
Do sada niko nije izneo inicijativu za uskršnje primirje sa Ukrajinom, prethodne ruske inicijative suočile su se sa nespremnošću Kijeva da sledi takav režim, izjavio je portparoll Kremlja Dmitrij Peskov.
On je, međutim, napomenuo da još nije bilo inicijativa, ali da je Strasna nedelja tek počela.
„Nemojte da zaboravite da je Moskva već sama iznosila inicijative, pridržavala ih se, ali se suočila sa nespremnošću kijevskog režima da sledi takav režim“, naglasio je Peskov.
11:22 10.04.2023
Američki list „Vašington post“ objavio je reportažu u kom su ukrajinski muškarci, odgovarajući na pitanja o dešavanjima u zemlji, izrazili bojazan da će se svi oni naći u vojsci, ukoliko sukob potraje još godinu dana.
Prema mišljenju jednog Ukrajinca, „njegovi civilni dani su odbrojani“, „naročito imajući u vidu kontraofanzivu koju svi čekaju“.
List dodaje da tempo i „agresivnost“ kojom se mušakrci u Ukrajini pozivaju da se jave u vojne odseke, seju paniku među onima koji se ne osećaju spremnima ili ne žele da služe u vojsci.
09:43 10.04.2023
09:35 10.04.2023
V.d. šefa DNR Denis Pušilin saopštio je na svom Telegramu da je posetio Artjomovsk (Bahmut).
Ukrajinske snage u Artjomovsku „ne štede ni grad ni svoje, teraju ih u klanicu“, rekao je Pušilin.
Prema njegovim rečima, ruske snage nastavljaju da oslobađaju ruske zemlje.
08:37 10.04.2023
Ukrajnski vojnici na kontakt liniji u blizini Artjomovska (Bahmuta) - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Kijev promenio vojne planove zbog curenja američkih tajnih dokumenata
07:38 10.04.2023
Prvi ruski radarski sistemi, koji omogućavaju borbu protiv mini-dronova, ušli su u jedinice ruskih PVO 2022. godine, saopštio je komandant snaga PVO-PRO i zamenik glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije general-potpukovnik Andrej Demin.
„Dakle, samo za borbu protiv vazdušnih ciljeva ove klase jedinice PVO prošle godine su dobile prve sisteme za izviđanje i protivdejstvo taktičkim bespilotnim letelicama ‘RLK-MT’ domaće proizvodnje. One već izvršavaju borbene zadatke za pokrivanje ključinih vojnih i državnih objekata, uključujući i u zoni specijalne vojne operacije“, objasnio je Demin.
Prema njegovim rečima, ovi sistemi ne samo što mogu blagovremeno da otkrivaju taktičke bespilotne letelice koje lete na malim i ekstremno malim visinama, na udaljenosti do 20 kilometara, dajući podatke o ciljevima protivvazdušnim sistemima, već i samostalno vrše njihovo elektronsko suzbijanje.
On je dodao da je ruska PVO od početka specijalne operacije uništila više od sto bespilotnih letelica „bajraktar“ turske proizvodnje.
07:28 10.04.2023
Japanska vlada nastaviće da pojačava sankcioni pritisak na Rusiju, ujedno povećavajući podršku Ukrajini, saopštio je generalni sekretar vlade Hirokazu Matsuno.
„Za zaštitu međunarodnog poretka, kao predsedavajući G7 i nestalni član Saveta bezbednosti UN, Japan će, u bliskoj saradnji sa međunarodnom zajednicom, pre svega sa G7, nastaviti da jača oštre sankcije protiv Rusije i podršku Ukrajini“, rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala