- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tviter obeležio Bi-Bi-Si: Medij koji finansira vlada /foto/

© AFP 2023 / NICOLAS ASFOURIPešaci prolaze pored ulaznih vrata zgrade Bi-Bi-Sija u Londonu
Pešaci prolaze pored ulaznih vrata zgrade Bi-Bi-Sija u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2023
Pratite nas
Tviter je dodao oznaku „Government Funded “ - finansiran od strane vlade, na zvaničnom nalogu Bi-Bi-Sija, što je izazvalo negodovanje britanskog medija.
"Razgovaramo sa upravom Tvitera da rešimo ovo pitanje što je pre moguće. Bi-Bi-Si je, i uvek je bio, nezavisan. Finansira nas britanska javnost kroz pretplatu", rekao je portparol emitera, preneli su mediji. .
Prethodno je ista mera primenjena na NPR, koji je blisko povezan sa američkim vlastima i najozloglašeniji po pokušaju da ućutka sagu o laptopu Hantera Bajdena.
Bi-Bi-Si je sa druge strane demantovao navode o vladinom finansiranju, insistirajući da je to nezavisni medij, tvrdeći da ga u potpunosti finansiraju građani Velike Britanije putem taksi za licencu uključene u poreze.
Međutim, britanska vlada je ta koja određuje visinu honorara, što znači da političari u svakom trenutku mogu jednostavno da isključe kiseonik za „nezavisne“ novinare, prenosi međunarodni Sputnjik.
Trenutni predsednik Upravnog odbora Bi-Bi-Sija Ričard Šarp je bivši investicioni bankar koji je izgradio uspešnu karijeru u JP Morgan i Goldman Saksu, ali nema nikakve veze sa novinarstvom i medijima uopšte. Šarp je ranije radio kao privatni bankar bivšeg premijera Borisa Džonsona, a čak je bio i šef sadašnjeg premijera Rišija Sunaka u Goldman Saksu.
Bi-Bi-Si je osnovan Kraljevskom poveljom 1927. godine i njime upravlja Odeljenje za kulturu, medije i sport, dok je ključni donator Bi-Bi-Sija Kancelarija za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj – britansko ministarstvo spoljnih poslova. Na listi važnih sponzora su i Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj, Evropska unija, NORAD – Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane, pa čak i Fondacija Bila i Melinde Gejts.
Tviter identifikuje medije koje finansira vlada kao „medije u kojima država vrši kontrolu nad uređivačkim sadržajem kroz finansijska sredstva, direktne ili indirektne političke pritiske i/ili kontrolu nad proizvodnjom i distribucijom“.
Krstaški rat tehnološkog milijardera Ilona Maska za slobodu govora prvo ga je naveo da pokrene seriju publikacija "Tviter fajlovi", u kojima je razotkriven mehanizam dezinformacija. Sada on višestruke zapadne medije žigoše posebnim za njihove veze sa vlastima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala