- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Promocija knjige „Planeta Jevtušenko“ Gorana Lazovića u Biblioteci grada

© Foto : Biblioteka grada BeogradaPredstavljanje knjige "Planeta Jevtusenko" u Biblioteci grada
Predstavljanje knjige Planeta Jevtusenko u Biblioteci grada - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2023
Pratite nas
U Biblioteci grada Beograd u utorak, 11. aprila, biće predstavljena knjiga „Planeta Jevtušenko” pisca Gorana Lazovića. Među koricama su sabrani razgovori koje je autor vodio sa ruskim pesnikom Jevgenijem Jevtušenkom u njegovom domu u Peredelkinu.
Slavni poeta bio je u dubokoj starosti i bolesti kada je Lazoviću poverio svoj manje poznat životopis. Prisetio se susreta sa mnogim umetnicima i običnim ljudima sa kojima je dolazeći u Srbiju voleo da razgovara. Jevtušenko je oživeo uspomene sa gostovanja na FEST-u, a nije krio da je nekada voleo Milenu, koja je bila gošća na nedavnom Goranovom programu u Ruskom domu.
Delo je obogaćeno odabranim Jevtušenkovim pesmama i fotografijama. Lazović kaže da su za nastanak ovog dela bili dragoceni i Jevtušenkovi saveti, a jedan od njih izdvaja: „Uvek sam govorio mladim pesnicima – budite sve, samo nemojte biti dosadni. Dosada ubija, ruši brakove, živote, ako joj dopustite da uđe u knjigu, najbolje je da pobegnete iz književnosti”.
Korisno je zapamtiti i pouku da radoznalost treba negovati. Jevtušenko je govorio: „Uvek sam sve morao da probam, vidim, da dotaknem. Uz sve, imao sam neku posebnu energiju. Zahvaljujući njoj mogu, ne samo da napišem odličnu pesmu ili tekst, nego mogu da utičem na stvari koje su, može se reći, daleko od mene”.
Tu su i novinski tekstovi, priređeni u susret ovoj knjizi, a povodom dokumentarnog filma „Svet bez granica – Jevgenija Jevtušenka” reditelja Aleksandra Jakova.
Predgovor za knjigu napisao je prof. dr Mališa Stanojević, sa Filološkog fakulteta u Beogradu. On ocenjuje da su razgovori u pozno doba sa Jevtušenkom u duhu svedočanstva, sa faktografijom i uspostavljenim dijalogom. A u knjizi se sledi Andrićevo stanovište o priči i pričanju.
Književnik Pero Zubac umesto pogovora napisao je pismo u kome navodi: „Knjigom ‘Planeta Jevtušenko’ ti si se dragi moj, stari druže, odužio za prijateljstvo i nesumnjivo poverenje, svom literarnom sabratu i uzoru Jevtušenku”.
I pisac Igor Abroskin iz Jevtušenkovog rodnog mesta Zima napisao je pismo koje se našlo u knjizi. U njemu kaže kako se odbegli osuđenik slave Jevgenij Aleksandrovič zauvek oprostio od svog Sibira, ali i vratio u svoju Zimu da nikada više iz nje ne ode. Uspomene na susrete sa Jevtušenkom izneo je i pesnik Božidar Šujica pod naslovom „Dugonogi Don Kihot”.
Novinar Bogdan Ibrajter Tane prema fotografijama je uradio crteže sa likom Jevtušenka, a za likovnu obradu bila je zadužena slikarka Irina Vlasova.
Promocija knjige počinje u 19 časova u Rimskoj dvorani Biblioteke grada.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala