Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Srbija ne uvodi sankcije Rusiji iz principijelnih razloga

© Sputnik / Lola ĐorđevićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2023
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da ne veruje da bi Rusija promenila stav o KiM, ako bi Srbija uvela sankcije, ali i ocenio da odnosi ne bi bili isti kao sada.
Dačić je rekao da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji iz principijelnih razloga, ali da osuđuje ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.
"Postoje 84 zemlje koje priznaju KiM, od 193. Ako neko postavi pitanje članstva u UN, prvo je izjašnjavanje Saveta bezbednosti, gde Rusija i Kina imaju pravo veta", rekao je šef diplomatije.
Dačić je za tv Prva naveo da neke evropske, mnogo razvijenije zemlje od Srbije, sada bolje rade sa Rusijom nego pre sankcija.
Komentarišući odnose sa Kinom, podsetio je da su u posetu toj zemlji otišli francuski predsednik Emanuel Makron i šefica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen.
"Moramo da gledamo naše interese, da sačuvamo naš evropski put, i naše nacionalne i državne interese. Interes nam je mir u regionu i stabilnost, kao i zaštita interesa našeg naroda na KiM", rekao je Dačić.
On je naglasio da interes Prištine nije da se sprovedu sporazumu, već da se proteraju Srbi, te da se stvara atmosfera da Srbima na KiM Srbija ništa više ne može da pomogne.
Dačić je ocenio da su Srbi pod pritiscima i pretnjama hapšenjem da, ili sve prihvate iz Prištine, ili da se sele.
Kazao je da Aljbin Kurti želi da Srbiju predstavi kao lošeg momka, te da on i neke zemlje zapada samo čekaju da Srbija kaže da neće da razgovora.
"Naša politika da smo u dijalogu je ispravna. Dobijamo i pohvale sa zapada da imamo konstrukvniji pristup od Prištine. Predsednik Vučić je rekao da imamo obavezu da implementiramo principe do crvenih linija što su defakto ili dejure priznanja Kosova, i članstva Kosova u UN", rekao je Dačić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala