- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski raketni sistem uragan u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Mediji: Pentagon je verovatno zabranio svojim avionima da se približavaju Krimu

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 410. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio da će Kijev dobiti od Poljske 200 oklopnih transportera „rosomak“. Minski sporazumi su bili igra šibicarenja i ta obmana je u velikoj meri odrešila ruke kijevskom režimu da organizuje masakr Rusa u sopstvenoj zemlji, rekao je Dmitrij Peskov.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:59 09.04.2023
U Kijevskoj oblasti se čula eksplozija, nakon čega je izbio požar, pišu ukrajinski mediji.
Nije objavljena uzbuna.
20:58 09.04.2023
Šef Pentagona Lojd Ostin verovatno je zabranio pilotima američkog Ratnog vazduhoplovstva da lete blizu Krima, piše Vašington post, pozivajući se na procurela tajna dokumenta Pentagona.
Dakle, u jednom od dokumenata postoji mapa Crnog mora, ona pokazuje oblasti gde izviđački avioni mogu da lete. Granice počinju nešto više od 19 km od obale Krima. To je u skladu sa međunarodnim pravom, napominje list.
Međutim, karta takođe povlači liniju oko 80 km od poluostrva sa oznakom SECDEF Directed Standoff. Izdanje smatra da je to dokaz da šef Pentagona zahteva od pilota da se drže dalje od poluostrva.
Podsetimo, 14. marta se američki dron MK-9 Riper srušio se u Crno more.
19:52 09.04.2023
Evropska unija (EU) počela je da razmatra detalje plana o isporuci Ukrajini milion granata tokom godinu dana, odluku o tome donele su zemlje EU krajem marta. Prema pisanju nemačkog lista Velt am Sonntag, pregovori su napeti, a vojni krugovi sumnjaju u sprovođenje ovog plana.
„U briselskim vojnim krugovima kažu da će milion granata teško biti prikupljeno. Bar ne u roku od godinu dana“, navodi se u članku.
Spor se odnosi na to gde naručiti ili kupiti granate: preko Evropske odbrambene agencije, van Evrope, ili se osloniti na svoju odbrambenu industriju.
Projekat zajedničke kupovine artiljerijskih granata kalibra 155 mm za popunu sopstvenih zaliha i predaju Ukrajini potpisalo je 18 zemalja (17 zemalja EU i Norveška).
17:35 09.04.2023
15:25 09.04.2023
Ruske snage preuzele kontrolu nad fabrikom za proizvodnju guma u ​​Marinki, saopštio je savetnik lidera DNR Denisa Pušilina, Jan Gagin.
Prema rečima savetnika, teritorija fabrike za proizvodnju guma bila je jedno od najvažnijih strateških tačaka u ovom pravcu.
13:06 09.04.2023
Glavno iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage ubile su do 60 ukrajinskih vojnika u hersonskom pravcu i uništile haubice „akacija“ i „gvozdika“;
U donjeckom pravcu ubijeno je više od 250 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine;
U krasnolimanskom pravcu ubijeno je do 55 ukrajinskih vojnika;
Oružane snage Rusije uništile su u Zaporožju skladište sa 70 hiljada tona goriva za obezbeđivanje dejstava Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu;
Sistemi PVO presreli su 10 raketa ispaljenih iz sistema „hajmars“ i „smerč“ i raketu „Grom-2“, a u prethodna 24 časa uništeno je i 14 dronova;
U Zaporoškoj oblasti i DNR uništena su ukrajinska skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i municije;
Ruske snage pogodile su u Harkovskoj oblasti napredni komandni punkt operativne grupe ukrajinskih trupa „Harkov“;
Oružane snage Rusije pogodile su jedinice ukrajinskih snaga u oblasti naselja Pavlovka i Vodjano u DNR.
12:36 09.04.2023
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2023
RUSIJA
Zaharova o planovima Zelenskog da poseti Nemačku: Krenuo kod svojih
12:05 09.04.2023
Nemačka je isporučila Ukrajini novu partiju tehnike od šest pontonskih mostova „biber“ i osam kamiona velikog kapaciteta „zetros“.
10:55 09.04.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski mogao bi u maju da poseti Nemačku, gde će mu uručiti nagradu „Karlo Veliki“, piše list „Bild“.
Ova nagrada se dodeljuje za doprinos ujedinjenju Evrope. Ove godine odlučeno je da se nagradi Zelenski i ukrajinski narod za „odbranu ne samo svoje zemlje, već i Evrope i evropskih vrednosti“, piše list.
09:37 09.04.2023
Ruski artiljerci uništili su tokom noći kod Hersona samohodne haubice „gvozdika“ i „akacija“ sa posadama i municijom, iz kojih su ukrajinske snage gađale gradove na levoj obali Dnjepra, saopštio je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.
Ukrajinske trupe svakodnevno izvode artiljerijske udare po civilnoj infrastrukturi gradova i sela na levoj obali Dnjepra, ispaljujući po 100-150 granata dnevno. Samo tokom prošle noći, prema podacima hitnih službi regiona, više od 40 granata ispaljeno je na gradove Nova Kahovka, Kahovka, Tavrijsk i selima Gornostajevo i Ribalče.
08:35 09.04.2023
Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je da se selo Tišanka u Volokonovskom okrugu našlo pod neprijateljskom vatrom. On je istakao da niko nije povređen, ali da su oštećene četiri kuće na kojima su popucali prozori.
07:34 09.04.2023
Proruski aktivisti stvorili su podzemnu organizaciju u Hersonu koji je pod kontrolom Ukrajine, a čiji je glavni cilj uništavanje objekata ukrajinskih trupa, izjavio je za Sputnjik jedan od predstavnika organizacije.
„Formirali smo smo organizaciju ‘Ruski Herson’, naš cilj je uništavanje objekata Oružanih snaga Ukrajine. Zahvaljujući našoj pomoći, već nekoliko objekata je uspešno uništeno“, rekao je on.
Kao povod za formiranje „Ruskog Hersona“ on je naveo tešku humanitarnu situaciju u Hersonu: komunalne službe su prestale da rade, stalni su nestanci struje i kilometarski redovi za pakete hrane.
07:29 09.04.2023
Bataljon „Istok Ahmat“ Ministarstva odbrane Rusije sprečio je ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine u zaporoškom pravcu, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegramu.
Prema njegovim rečima, ruski dronovi otkrivali su ofanzivna dejstva ukrajinskih snaga i korigovali minobacačke napade, čime je sprečen napad na ruske položaje.
Prema njegovim rečima, bataljon je uništio dva tenka i jedno borbeno vozilo pešadije.
07:24 09.04.2023
Za borbu protiv tenkova koje su Kijevu isporučile zapadne zemlje u Rusiji su formirane specijalne grupe po nalogu zamenika ministra odbrane Junus-Beka Jevkurova, saopštio je načelnik Centra za borbenu obuku Oružanih snaga Rusije Evgenije Arifulin.
07:13 09.04.2023
Ruski vojnici grupe trupa „Zapad“ su u kupjanskom pravcu uništili dve neprijateljske diverzantsko-izviđačke grupe i osujetili tri pokušaja rotacije ukrajinskih snaga, izjavio je za Sputnjik načelnik prescentra grupe „Zapad“ Sergej Zibinski.
On je dodao da su posade grupe protivvazdušnih raketnih sistema „buk“ i „tor“ uništile četiri ukrajinske bespilotne letelice: „furija“, „valkirija“, „elf“ i „leleka 100“ u blizini naselja Vladimirovka, Steljmahovka i Oljšana.
Tokom kontrabaterijske borbe kod naselja Volčanski Hutora posada haubice 2A65 „msta B“ uništila je artiljerijsko oruđe ukrajinskih snaga D-30, dodao je Zibinski.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala