- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Neverovatan poraz odlazećeg šampiona – zbog bizarne greške

© AFP 2023 / ARUN SANKARMagnus Karlsen
Magnus Karlsen  - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2023
Pratite nas
Odlazeći svetski šahovski šampion Magnus Karlsen napravio je neverovatnu glupost. Norvežanin je izgubio finalni meč na onlajn Mastersu i šansu za još jednu titulu, i to na presmešan način - pobrkao je kursore miša.
Problematična epizoda se dogodila u polufinalu na onlajn Mastersu, gde je Karlsen igrao sa Amerikancem japanskog porekla Hikaru Nakamurom, a posle dva dana borbe sve je odlučeno u trećoj rundi.
Trener Crvene zvezde Dejan Stanković - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2023
SPORT
Sampdorija najgora u Italiji, Deki razočaran: „Nisam to ovako zamišljao...“
Nakamura je dugo branio tešku poziciju i izgledalo je da će meč opet otići u miroljubivi remi. Međutim, u poslednjim sekundama Karlsen je napravio glupu grešku: pomešao je kursore miša i pomerio pogrešnu figuru poklonivši iznenada Kraljicu rivalu.
Protivnik je odmah iskoristio prednost i gotovo iskočio iz stolice od radosti dok je Magnus ostao tužan i mrzovoljan, ekstremno nezadovoljan. Brza razmena firgura omogućila je američkom velemajstoru trijumf od 2:1.
Iako presrećan, Hikaru je odlučio da čestita i Norvežaninu.
„Lepo je kada pobedite na meču. Magnus igra bolje od ostalih. Mislio sam da će biti remi, ali lepo je što se na kraju situacija okrenula u moju korist“, rekao je Nakamura.

Kraj jedne ere

Sada definitivno možemo da kažemo da je Karlsen odigrao svoj poslednji zvanični meč u statusu šampiona sveta. Već od danas počeće takmičenje za novu šahovsku krunu i to bez Norvežanina. Rus Jan Nepomijašći i Kinez Ding Liren sastaće se u Astani.
Jan Nepomnjašći - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2023
SPORT
Rus ima istorijsku šansu – sve što treba da znate o meču koji će krunisati prvaka sveta
Time će biti završena desetogodišnja era vladavine „Velikog mađioničara“. Norvežanin od 2013. nije prepustio titulu nijednom protivniku i vrlo je verovatno da je i sada želeo da ode kao pobednik u penziju.
Ali sve je odlučeno posle glupe greške - i to ne vezane za igru, već tehničke, jer teško je za poverovati da bi Karlsen za stolom sa pravim figurama napravio isti kiks.

Trijumf Nakamure

Nakamura je na kraju osvojio turnir, iako je put do pobede bio jako težak: u glavnom žrebu pobedio je Rusa Vladimira Fedoseva pa Amerikanca Veslija Soa, ali je zatim igubio od Fabijana Karuane i ispao u slabiju grupu. Onda se desila epska pobeda nad Karlsenom koja će omogućiti Nakamuri novi duel sa Karuanom.
Amerikancu japanskog porekla će pripasti 30.000 dolara i 150 poena za svetsku šahovsku rang-listu.

„Fabijano i ja nismo igrali najolji šah. Video sam da protivnik nije bio u najboljoj formi i to mi je dalo malo na samopouzdanju“, rekao je Nakamura.

Što se tiče ruskih šahista na ovom Mastersu, nastupili su Vladimir Fedosev i Vladislav Artemjev. Fedosev je izgubio od Nakamure, zatim od Levona Aronijana u nižem rangu i završio takmičenje. Artemjev je pobedio Karlsena u prvoj rundi, ali potom izgubio od Karuane i Artonijana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala