- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Litija u pomen i slavu junaka sa Košara održana Nikšiću /video, foto/

© Sputnik / Ustupljeno Bobanu NovovićuLitija u Nikšiću
Litija u Nikšiću - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2023
Pratite nas
Nikšićani su odali počast vojnicima, učesnicima bitaka na Paštriku i Košarama 1999. godine, organizujući pomen litiju od Trga Šaka Petrovića do Trga slobode u centru grada.
Brojni učesnici kolone su noseći trobojke stigli do centra grada uz povike: „Srbija“, „Kosovo je Srbija“, „Kosovo je srce Srbije“ i „Metohija je crnogorska“.
„Ni u jednom trenutku odbrana otadžbine nije bila dovedena u pitanje, kao ni neko odstupanje, jer borci su znali šta brane i kolike svetinje brane — Patrijaršiju, Gračanicu, Dečane, Dević. Košare su krvlju ispisane i junaštvom golobradih vojnika, svih boraca, patriota koji su sebe ugradili u temelje srpstva“, kazao je Ilija Miljanić, predsednik udruženja „Kosovski božuri od Nikšića grada“, dodajući da je duboko nesrećan što je rukovodstvo Crne Gore, bez saglasnosti naroda državu uvelo u „alijansu smrti“.
Ispred ratnih veterana Prištinskog korpusa VJ „Košare 1999.“ skup je pozdravio Ljubomir Kovačević, odajući počast herojima sa Košara koji su uspeli da spreče prodor NATO-a na Kosovo i Metohiju.
Skup je blagoslovio nikšićki arhijerejski namesnik Slobodan Jokić.
Bitka na Košarama, jedna od najvećih tokom sukoba na Kosovu i Metohiji i tokom NATO agresije, počela je na današnji dan pre 24 godine, trajala je 67 dana i odnela 108 života.
Borbe su trajale sve do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije posle Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.
Pogledajte i dokumentarni film čija tema bila i bitka na Košarama, iz serijala o NATO agresiji na SR Jugoslaviju:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala