- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Dragoceni resurs: Izvoz vode za piće može doneti Rusiji veći prihod od izvoza nafte

© Sputnik / Kirill Šipicin / Uđi u bazu fotografijaLed na jezeru Bajkal
Led na jezeru Bajkal - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2023
Pratite nas
Izvoz vode za piće u budućnosti može doneti ruskom budžetu veći prihod od izvoza nafte, navodi se u izveštaju „Vrh ledenog brega: realni izgledi za ekonomiju Arktika“ koji su pripremili stručnjaci fondacije „Roskongres“.
„U polarnim kapama Arktika i Antarktika nalazi se oko 70 odsto vodnih resursa planete. Pritom, na Arktik otpada više od polovine te količine. Za 25 godina neobrađena slatka voda mogla bi da postane važniji i profitabilniji deo ruskog izvoza od nafte“, navodi se u dokumentu.
Kako se ističe, Rusija je apsolutni lider kada je reč o rezervama slatke vode izvan Arktičkog polarnog kruga.
„U SAD, na Aljasci, nijedna velika reka ne uliva se u Severni ledeni okean. U Kanadi se ulivaju tri, a u Rusiji 11. Količina vode koja se godišnje ulije iz Jeniseja u Karsko more dostiže 624 kubna kilometra. Lena je najveća reka na svetu koja u potpunosti teče u području permafrosta. Godišnja količina vode koja se iz Lene ulije u Laptevsko more iznosi oko 540 kubnih kilometara. Reka Ob je na trećem mestu. Godišnje se iz Oba u Obski zaliv Karskog mora ulije oko 400 kubnih kilometara“, objašnjavaju stručnjaci.
Takođe se navodi da ništa manje nisu značajna ni jezera – samo 32 najveće vodene površine visoravni Putorana sadrže više od 45 odsto ukupnih rezervi jezerske vode ruske Arktičke zone.
„Očekuje se da će do kraja 21. veka količina vode koja se sliva iz arktičkih reka porasti za 30 odsto. Do tada slatka voda može postati vredniji izvozni resurs od nafte“, smatraju eksperti.
Po njihovim rečima, u Rusiji se već razgovara o mogućnosti izvoza vode za piće.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala