- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika neće braniti NATO i EU, ako bi cena bila da na njenu teritoriju padaju nuklearni projektili

© AP Photo / Kevin WolfSastanak delegacija SAD i NATO
Sastanak delegacija SAD i NATO - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2023
Pratite nas
San Sjedinjenih Država bio je da se razori Varšavski ugovor i Sovjetski Savez, a njihova logika je logika vladanja svetom. Ipak, čak i po cenu raspada i NATO-a i Evropske unije, Amerika neće dozvoliti nuklearne projektile na svom tlu, ocenjuje penzionisani general-major Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma.
Nažalost, u funkciji svojih ciljeva Vašington veoma uspešno instrumentalizuje države koje se graniče sa Rusijom kao i EU i NATO, ističe naš sagovornik. Pojedine države članice oba saveza, dodaje on, pokušavaju da na svetskoj sceni pokažu neke stvari kao svoj stav ali zapravo svi dobro znaju da to nije tačno i da je istina da je on prethodno usaglašen sa SAD, a otud i sve nedavne bilateralne posete vodećih članica Evropske unije kineskom predsedniku Si Đinpingu. Ipak, Kovač izdvaja Varšavu kao jednu od ključnih miljenika Vašingtona i Londona u Evropi.
„Poljska ima tu slobodu da preti Belorusiji zbog saveza sa Rusijom iako zvanični Minsk nije dopustio ništa što već nije bilo uređeno međudržavnim sporazumima Rusije i Belorusije, odnosno, već je predviđeno da na teritoriji Belorusije budu raspoređene ruske trupe kao što su uostalom i američke u evropskim zemljama. Ako može američka vojska da bude u Poljskoj i Rumuniji, hiljadama kilometara od svojih granica, zar je neprirodno da bratska republika omogući ruskoj vojsci da bude raspoređena na beloruskoj teritoriji? Jasno je to Zapadu ali oni žele da prave veštačke probleme“, naglasio je Kovač.

Poljska želi teritorije od pre 1939.

Poljska, prema mišljenju našeg sagovornika, želi da profitira iz ove krize i samo je pitanje da li je to kroz neki savez otvorenih granica sa Ukrajinom kako bi pod faktičku kontrolu stavila granice koje su pre 1939. bile njene teritorije. On smatra da se sadašnja kijevska vlast tome neće ni protiviti.
„Pod formom neke zaštite stanovništva može se desiti i ulazak poljske vojske na tlo Ukrajine što bi umnogome iskomplikovalo ovu krizu i dovelo do neviđenih posledica“.
Sada se o tome raspravlja, kaže naš sagovornik, u krugovima NATO-a, zato što mnoge zemlje ne bi podržale ovaj plan. Evropska unija, s druge strane, ima svoje rešenje ovog sukoba – oni žele da pošalju svoje mirovne snage ali je ruska diplomatija navela da bi to Moskva shvatila kao direktno mešanje u rat i da bi se takve snage smatrale samo delom ukrajinskih oružanih snaga, kao što suštinski i jesu.

Amerika ne želi nuklearne projektile na svom tlu

Amerika, naglašava direktor „Evroazijskog bezbednosnog foruma“ neće rizikovati svoju bezbednost zarad bilo koje evropske države članice NATO-a, pa čak ni najprisnijih saveznika kao što su Velika Britanija i Poljska.
„Ako bude došlo do eskalacije rata do nivoa da se upotrebi nuklearno taktičko naoružanje, SAD će na diplomatskom i medijskom planu učestvovati u ratu, čak će i dati svoje projektile članicama Evrope da ga primene ali neće ni na koji način dati do znanja Ruskoj Federaciji da je ona ta koja upotrebljava nuklearno oružje. Ne žele da rizikuju da nuklearni projektili padnu na američku teritoriju. Taman i da se NATO i EU na toj vododelnici raspadnu, Vašington je svestan svog bezbednosnog okvira, tj. crvenih linija zaštite svoje nacionalne bezbednosti i po cenu stradanja ova dva regionalna saveza“, rekao je Kovač.
Podsetimo, dodaje on, da je bivši američki predsednik Donald Tramp preispitivao potrebu opstanka NATO-a na način na koji je konfigurisan. Kovač veruje da će doći do njegovog raspada kada demokrate uoče koliko je to nesposobna organizacija i da više ne postoje proksi države poput Ukrajine ili Poljske.

Finska postala prva meta na liniji vatre

I pored prijema Finske u Alijansu, ta organizacija ima sve manje ugleda u svetu, i da nije bilo njihovog širenja, i Evropa i svet bi bili bezbedniji, ocenjuje Kovač. On dodaje da je vezivanje pojma bezbednosti uz NATO neprirodno do nerazumevanja, samo je problem što je ta laž postala medijska mantra. Naš sagovornik podseća da je i kod nas prodavana ta krilatica sve dok NATO otvoreno nije oteo deo naše nacionalne teritorije, a dan danas pokušavaju to da ozakone, da nas prisile da se sami odreknemo svoje „svete zemlje“.
„Finska nije povećala svoju nacionalnu bezbednost, naprotiv, postala je prva meta na prvoj liniji vatre. Ulazak u Alijansu nije bila volja naroda, već je to bila stvar pritiska na geopolitičke elite. Danas je u Evropi veoma mali broj suverenih država, kao što je recimo Mađarska, koje ne žele da implementiraju neke stvari na svoju štetu. Sve ostale su manje-više pod uticajem globalističkih elita, a tako je i u samoj Finskoj čija vlada je upravo podnela ostavku. Verujem da naredna vlast neće dozvoliti instalaciju raketnih sistema, jer bi to dodatno ugrozilo njihovu nacionalnu bezbednost“, rekao je Kovač.
Američka vojska - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
SVET
SAD žele „kineski zid“ prema istoku, a straža da budu – Poljaci i Ukrajinci /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala