- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Hiljadu minuta i mirna ruka u punom rancu neobičnog heroja

© Sputnik / Lola ĐorđevićKošarkaš Partizana Zek Ledej
Košarkaš Partizana Zek Ledej  - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2023
Pratite nas
Istrčava na parket sa rancem na leđima što niko nikada nije radio. Šutira gotovo jednom rukom, ne deluje ni da ima visok skok, ne deluje još mnogo toga, ali nije ni bitno – važno je samo da je Zek Ledej igrač od najvećeg poverenja trenera Partizana Željka Obradovića i ključan šraf na putu ka najboljih osam ekipa Evrolige.
U tekućoj sezoni Evrolige Ledej je odigrao preko hiljadu minuta na 33 utakmice – tačno 1004 minuta i 24 sekunde, praktično kao jedini klasični krilni centar, s obzirom na to da mu je zamena mladi Tristan Vukčević koji je u Evroligi proveo ni 80 minuta na parketu na 12 utakmica.
I to se vidi u statistici, samo na 12 od 33 utakmice Ledej je igrao manje od 30 minuta, a na čak sedam u igri je bio više od 35 minuta.
Sve to dovodi samo do jednog zaključka – neverovatnu potrošnju energije je imao Ledej tokom sezone, ali kada se pogleda kako je odigrao ključan meč za plasman u najboljih osam ekipa Evrolige na gostovanju u Monte Karlu, jasno je o kakvom karakteru se radi.
Ledej je odigrao nešto više od 36 i po minuta, ubacio je 22 poena, a čak 13 je stiglo posle slobodnih bacanja – promašio je samo jedno.
Četiri penala je ubacio u poslednjem minutu, kada se sve lomilo, a dodao je još i dva u finalnom kvartalu i iz svog već čuvenog ranca je izvukao snagu i pamet da sve uradi na pravi način.
Nije bilo lako, prošle godine je trener Željko Obradović imao pojedine zamerke na njegovu igru, naročito kada je u pitanju šut koji je veoma nizak i često je bivao laka meta za rivalske blokade.
Vremenom je Ledej uspeo to da prevaziđe, ubacio je fintu šuta u svoj repertoar i počeo više da koristi telesnu snagu, a u kombinaciji sa neverovatnom veštinom šutiranja jednom rukom postao je enigma za protivnike, kao i sadržaj njegovog čuvenog ranca u kom se nalazi i beležnica.
Enigma – za sve osim za čitaoce Sputnjika koji su u oktobru prošle godine mogli da pročitaju opširan intervju sa crno-belim herojem.
"Nosim stalno ranac sa sobom. Držim unutra sve što mi je potrebno za utakmicu. To je vezano i za pripremu za utakmicu. Izlazim na utakmicu sa rancem, to sam uvek radio, to je nešto što mogu da kontrolišem. Kada si u okruženju koje ne možeš da kontrolišeš, trudim se da kontrolišem ono što mogu. Zato se držim svoje rutine“, rekao je Ledej za Sputnjik.
Košarkaš Partizana Zek Ledej - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2022
SPORT
Sputnjik otkriva tajnu Zekovog ranca
I tome nije kraj, Ledej će biti predvodnik Partizana i u nastavku sezone, kako u Evroligi, tako i u ABA ligi gde će uskoro krenuti finalne borbe za trofeje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala