- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

„Mali princ“ veliki putokaz: Osam decenija knjige za decu i osetljive | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2023
Pratite nas
U današnjoj emisiji „Orbita kulture“ govorimo o najstarijoj zadužbini Stefana Nemanje, o velikom „Malom princu“, a otkrivamo i kakav se susret dogodio na Brionima 70-ih godina prošlog veka

Da li smo danas, 80 godina od pojavljivanja prvog izdanja knjige „Mali princ“ Antoana de Sent Egziperija, rešili dilemu da li je reč o knjizi za decu ili je reč o priči za sve odrasle i „osetljive“ kojima su ljubav i prijateljstvo najviše vrednosti, zašto nam danas ova nežna bajkovita priča može poslužiti kao dragocen putokaz – pitamo dečjeg pisca Vesnu Aleksić.
Kada ćemo, posle duge 73 godine čekanja, govoriti o planu obnove zdanja Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, uništene 6. aprila 1941, što do danas predstavlja najveći kulturni zločin u istoriji našeg naroda, kada će nova zgrada - čijih je 50 godina od otvaranja obeleženo izložbom u NBS - biti bogatija za savremen i funkcionalan depo – pitamo upravnika NBS, pisca Vladimira Pištala.
Zbog čega, iako je afirmisan i ostvaren kao glumac i dalje „vapi“ za izazovnim ulogama, zašto voli sebe da izaziva i stavlja u nepoznato, da se „bije i bori“ sa stvarima koji deluju nesavladivo – za sputnjik otkriva glumac Milan Marić, dobitnik tri godišnje nagrade svoje matične kuće – JDP.
Šta srpsku heroinu Nadeždu Petrović danas, 150 godina od rođenja, čini i dalje jednom od najsnažnijih i najblistavijih ličnosti naše istorije i kulture, kakve emocije budi monodrama u kojoj je glavna junakinja valjevska bolničarka, pariski đak i sestra pesnika Rastka Petrovića – za „Orbitu kulture“ objašnjava Biljana Đurović, glumica koja na teatarskoj sceni u nagrađivanoj predstavi „Nadežda Petrović“ godinama oživljava lik velike slikarke.
Zašto je za nju kao i njenog slavnog prethodnika Moma Kapora slikarstvo istovremeno i najozbiljniji poziv i igra, kakve „školice“ se mogu videti na njenim uljima, grafikama i radovima na drvetu – pitamo slikarku Snežanu Petrović, ovogodišnju dobitnicu nagrade „Momo Kapor“ za likovnu umetnost.
Zbog čega put do brda iznad ušća reke Banjske u Toplicu, na obodu Kuršumlije s mnogo razloga možemo nazvati put do srca stare Srbije, kakvu i koliko dramatičnu istoriju kriju dve najstarije zadužbine Stefana Nemanje, manastir Svetog Nikole i crkva Svete Bogorodice - podignuti pre Studenice, Đurđevih stupova i Hilandara - za Sputnjik objašnjava arheolog Milan Savić.
Šta je to „Bilo jednom na Brijunima“, do kakvog je istorijskog susreta dva bračna para - Tita i Jovanke Broz i Ričarda Bartona i Elizabet Tejlor - došlo sedamdesetih godina prošloga veka – pitamo reditelja i autora teksta drame „Bilo jednom na Brijunima“ Kokana Mladenovića.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
„Mali princ“ veliki putokaz: Osam decenija knjige za decu i osetljive | Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala