- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Drski i kolonijalni – Britanci nameću svoje advokate srpskim žrtvama

© AP Photo / Pool/Koen van WeelSudije specijalnog suda u Hagu za zločine OVK
Sudije specijalnog suda u Hagu za zločine OVK - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2023
Pratite nas
Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu i Metohiji dodelio je srpskim žrtvama britanskog advokata, iako je propisano da one same biraju svoje pravne zastupnike. Advokat Branko Lukić ocenjuje da je Sud zanemarivši želje žrtava postupio drsko i neuviđavno, kao što uvek i postupaju kolonijalisti.
Udruženja kidnapovanih i ubijenih Srba na KiM više puta su apelovala da bi u interesu žrtava bio advokat iz Srbije, ali bez uspeha - proces uklanjanja Srba iz pravnih postupaka se nastavlja.
Iako propisi samog suda određuju da same žrtve biraju svoje zastupnike, od ukupno 234 advokata koji su ponudili svoje usluge, od njih četrdesetoro iz Srbije, srpskim i albanskim žrtvama dodeljen je Britanac Sajmon Loz. Zloglasna četvorka koju čine vođe terorističke organizacije OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići terete se za preko stotinu ubistava, mučenja na preko 40 lokacija širom Kosova i Metohije i severu Albanije, ratne zločine protiv čovečnosti nad Srbima, Romima i Albancima koji su im se usprotivili. U procesu učestvuje i 140 žrtava od kojih su mnogi Srbi, ali mala je verovatnoća da će njihove glasove neko čuti, smatra advokat Branko Lukić.
© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici teroritičke organizacije OVK ispred spomenika Adema Jašarija
Pripadnici teroritičke organizacije OVK ispred spomenika Adema Jašarija - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
Pripadnici teroritičke organizacije OVK ispred spomenika Adema Jašarija

Proterivanje srpske odbrane

Lukić, glavni advokat odbrane Ratka Mladića, ocenjuje ovaj potez kao još jedan metod kojim bi Britanci uspostavili svoju kontrolu nad određenim segmentom međunarodne politike. On se priseća na koji način je nešto slično već pokušano pre 19 godina kada su pravila Haškog tribunala naprasno promenjena. Prilikom odbrane generala Mladića doneta je odluka da svi advokati uključeni u proces moraju poznavati engleski i francuski jezik, automatski eliminišući dobar deo srpske odbrane.
Dakle još 2004. su oni pokušali da iz Tribunala istisnu Srbe, a sada su ovde uspeli da istisnu srpske advokate koji bi predstavljali srpske žrtve, govori Lukić za Sputnjki.
Prvi put, te 2004. godine, pokušaj eliminacije je propao budući da su Lukić koji je i živeo u inostranstvu, ali i drugi advokati, govorili engleski, dok je bilo i par njih sa odličnim poznavanjem francuskog jezika. Ovoga puta Lukić nije siguran kako se srpsko pitanje može odbraniti, niti da li postoji mogućnost zamene advokata.
© AFP 2023 / ERIC FEFERBERG Pipadnici terorističke organizacije OVK
Pipadnici terorističke organizacije OVK  - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
Pipadnici terorističke organizacije OVK
Ti tribunali funkcionišu po principu anglosaksonskog prava i tu prosto sve može da prođe. Anglosaksonsko pravo je tako i napravljeno. Oni nemaju kodifikovane zakone kao što ima Evropa, odnosno ne praktikuju kontinentalno pravo. Kod njih je sve sudska praksa i sve može, samo ako se traži, objašnjava Lukić.

Srbi neće sedeti skrštenih ruku

Sputnjikov sagovornik napominje da će uskoro organizovati sastanak sa Danicom Marinković, nekadašnjim istražnim sudijom iz Prištine koja je radila uviđaj u Račku i čiji rezultati ukazuju da o masakru i ratnom zločinu nije bilo ni reči. Oni će, zajedno sa ostalim kolegama, razmotriti sve raspoložive opcije u vezi sa ovim pitanjem. Lukić tvrdi da srpski advokati „sigurno neće sedeti pasivno“, ali i da se za ovu vest tek saznalo, te trenutno ne može govoriti o konkretnim potezima koji se planiraju:
Moramo da reagujemo. Imamo Centar za obnovu međunarodnog prava i pošto je međunarodno pravo očito uništeno, smatramo da treba da ga obnovimo.

Ko brani srpske interese?

Što se tiče rada ostrvskog sudije, Lukić veruje da je prevod najmanji problem, da to nije sporno i da tehnički detalji vođenja procesa uopšte nisu bitni. Jedino šta treba da nas brine jeste zastupanje interesa žrtava i pitanje šta se dešava na tim suđenjima koja nisu dostupna javnosti.
© AP PhotoNestali Srbi
Nestali Srbi - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
Nestali Srbi
Samo suđenje koje traje godinama potpuno je sklonjeno od očiju javnosti. Oni to znaju i po tome postupaju i bili su dovoljno drski i neuviđavni da postupe kao što i uvek postupaju– kao kolonijalisti, i bez obzira na želje žrtava. Postavili su Engleza i baš bih voleo da vidim kako će on štititi srpske interese. Vidimo kako ih štite sada na Kosovu i Metohiji, odlučan je Lukić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala