- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Mornarička pešadija ruske mornarice na vežbi bojevog gađanja u Primorskom kraju - Sputnik Srbija

UŽIVO DNR: U slučaju kontraofanzive snage Kijeva će pretrpeti kolosalne gubitke

Pratite nas
U toku je 408. dan specijalne vojne operacije u Ukrajini. Nastavljaju se borbe u Artjomovsku iako je juče saopšteno da je ruska vojska praktično očistila ceo centar grada i zauzela železničku stanicu čime je primorala ukrajinsku vojsku na povlačenje. Ukrajinski general priznao da jeodbrana Artjomovska izgubila svaki smisao sa vojne tačke gledišta.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:21 07.04.2023
20:20 07.04.2023
19:22 07.04.2023
Predsednik SAD Džo Bajden produžio je na godinu dana uredbu koja predviđa mogućnost uvođenja novih sankcija protiv Rusije na osnovu „štetne spoljne aktivnosti“ Moskve, navodi se u dokumentu koji je objavila Bela kuća.
Kako je precizirano, time se produžava na godinu režim niza sankcija koje su uvedene, između ostalog, pod izgovorom mešanja Rusije u američke izborne procese, kao i nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.
„Štetne aktivnosti vlade Ruske Federacije u inostranstvu i dalje predstavljaju neobičnu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost, spoljnu politiku i ekonomiju SAD. Iz tog razloga, vanredni režim mora ostati na snazi i nakon 15. aprila 2023. Stoga produžavam na godinu dana režim (sankcionog) vanrednog stanja koje je uvedeno uredbom 14024“, rekao je Bajden u saopštenju.
19:12 07.04.2023
U slučaju da krene u kontraofanzivu ukrajinska vojska će pretrpeti kolosalne gubitke već u prvih nekoliko sati, smatra savetnik lidera DNR Jan Gagin.
"Ukrajina se sprema za kontraofanzivu, oni to najavljuju i svi znamo da će se to desiti", rekao je on za TV "Rusija 1".
18:19 07.04.2023
Ukrajinski premijer Denis Šmigalj otuputovaće u narednim nedeljama u Kanadu gde će tražiti dodatno naoružanje potrebno ukrajinskim snagama za kontraofanzivu, piše "Gloub and mejl".
U intervjuu za ovaj list Šmigalj je rekao da je Kijevu sada najpotrebnija teška oklopna tehnika, artiljerijska municija i to za haubice i tenkove.
16:11 07.04.2023
Kanonska UPC predala je sudu molbu da joj se predaju hramovi Kijevsko-pečerske lavre koji su sada državno vlasništvo, saopštio je advokat igumana lavre, protojerej Nikita Čekman.
15:17 07.04.2023
Grupa provokatora, pristalica raskolničke Pravoslavne ukrajinske crkve, pokušala je da protera vernike kanonske UPC iz Kijevsko-pečerske lavre koji su došli u hram povodom praznika Blagovesti.
Vernici nastavljaju sa molitvama ne obraćajući pažnju na njihove povike.
Njih više stotina mole sena otvorenom kod hramova Donje lavre.
Liturgija raskolnika održana je u Uspenskoj crkvi, glavnom hramu lavre, ali je bilo svega tridesetak ljudi, među njima bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko.
13:48 07.04.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Ruska vojska je tokom proteklog dana u donjeckom pravcu likvidirala oko 260 ukrajinskih vojnika i tri tenka;
U kupjanskom i krasnolimanskom pravcu Kijev je izgubio oko 80 vojnika;
Ruske snage su u Donbasu uništile i dva ukrajinska skladišta municije;
U blizini naselja Novoberislav u Hersonskoj oblasti pogođen je komandno-osmatrački punkt odreda 126. brigade Teritorijalne odbrane Ukrajine;
Ruski sistemi PVO su u protekla 24 sata oborili 11 ukrajinskih bespilotnih letelica i dva projektila ispaljena iz višecevnih raketnih bacača „hajmars“.
12:44 07.04.2023
Pažljivo pratimo saopštenja Vašingtona o kontraofanzivi
Moskva pažljivo prati saopštenja Vašingtona o tome da će ukrajinska vojska uskoro krenuti u kontraofanzivu i uzima ih u obzir prilikom planiranja specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
12:21 07.04.2023
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Lavrov: Pregovori o ukrajinskoj krizi mogući samo ako se budu poštovali interesi Rusije
11:02 07.04.2023
Blinken: Uskoro kreće kontraofanziva ukrajinske vojske
Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da bi kontraofanziva ukrajinske vojske mogla da bude pokrenuta već u narednih nekoliko sedmica.
Takođe je rekao i da zapadne zemlje koje podržavaju Kijev imaju dva cilja kada je reč o umešanosti u ukrajinsku krizu.
„Prvi cilj je da se pomogne Ukrajini da povrati teritorije, a drugi cilj je da se omogući Kijevu da izgradi svoje srednjeročne i dugoročne mogućnosti“, kazao je Blinken u intervjuu francuskom listu „Vest-Frans“.
Upitan da li će Amerika podržavati Kijev i u nastojanju da silom zauzme Krim i Donbas, Blinken je rekao da ta odgovornost leži na Ukrajini.
11:02 07.04.2023
09:20 07.04.2023
Uhapšeni ukrajinski agenti kod Hersona
Pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti uhapsili su ukrajinskog agenta i njegovog pomoćnika prilikom pokušaja špijunaže u Hersonskoj oblasti.
Kako se navodi u saopštenju FSB-a, ukrajinski agent je prikupljao informaciju o lokacijama i broju jedinica ruske vojske na teritoriji Hersonske oblasti i slali informacije Službi bezbednosti Ukrajine.
Takođe su slali i rute kretanja ruskih snaga sa ciljem da ukrajinska artiljerija uzme u obzir te lokacije prilikom granatiranja.
Prema ruskom zakonu, ukrajinskim špijunima preti maksimum 20 godina zatvora.
07:42 07.04.2023
Protekle noći vazdušna opasnost na istoku Ukrajine
Uzbuna za vazdušnu opasnost tokom noći proglašena je u Sumskoj i Černigovskoj oblassti Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.
Prvi put su se sirene oglasile još u 23.25 po lokalnom vremenu u obe oblasti praktično istovfemeno, navodi se u saopštenju.
Lokalne vlasti za sada se nisu oglašavale o tome šta su bile mete gađanja ruske vojske.
07:41 07.04.2023
07:40 07.04.2023
Pogođena baza ukrajinskih marinaca
Ruska avijacija gađala je bazu ukrajinskih marinaca koja je iz Odese prebačena u Hersonsku oblast i tom prilikom likvidirala preko 50 ukrajinskih vojnika, izjavio je portparol ruske grupacije „Dnjepar“ Andrej Ruljev.
Takođe je rekao i da je ruska artiljerija uništila i dve ukrajinske minobacačke jedinice koje su se nalazile u naseljima Beregovo i Nikoljsko.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala