- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Svemirski vatromet: Proizvodi se prvi veštački pljusak meteora

CC0 / Piksabej / Pljusak meteora
Pljusak meteora - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2023
Pratite nas
Japanski start-ap ALE objavio je da namerava da postane prva kompanija koja će stvoriti veštački meteorski pljusak koji može da se lansira na zahtev.
Projekat ne samo da će stvoriti spektakularan prizor nazvan “svemirski vatromet”, već će takođe prikupiti važne podatke o Zemljinoj mezosferi, području koje se proteže na visini od 50 do 100 km i o kojem se zapravo zna iznenađujuće malo.
“Naš cilj je da doprinesemo održivom razvoju čovečanstva i da svima nama približimo svemir, kaže Lena Okajima, izvršna direktorka start-apa.
Da bi se stvorile “zvezde padalice”, male metalne kuglice moraće da se pošalju u svemir i da se puste oko 400 km iznad Zemlje.
Pošto udare u atmosferu, stvoriće svetlosni šou vidljiv iz celog sveta.
Dok je prva demonstracija bila planirana za 2020, zbog tehničkih problema projekt je odložen za2025. godinu.
Inače, u obilnom meteorskom pljusku u jednom satu pojavi se više desetina ili stotina meteora. Pljusak traje od nekoliko sati do više dana.
Meteorski pljuskovi potiču s putanja postojećih ili iščezlih kometa.
To su zapravo svemirske krhotine koje velikim brzinama udaraju u Zemljinu atmosferu, pri čemu se na nebu, na putanji meteora, pojavljuju svetle trake. Većina delova je manja od zrna peska, pa ih jako mali broj dospe do tla. Ostaci koji su dovoljno veliki da prežive pad nazivaju se meteoritima. Meteorske su kiše vrlo retka pojava, koja se događa tek nekoliko puta tokom jednog veka, prenosi portal Dnevno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala