- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska trijada štitiće Saveznu državu Rusije i Belorusije

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaSavezna država
Savezna država - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2023
Pratite nas
Usled agresivne politike Zapada i rastućih pretnji, Rusija i Belorusija stvaraju koncepciju bezbednosti svog saveza, što govori o visokom stepenu integracije dve u zemlje u svim sferama. Novi koncept će predviđati zaštitu nacionalnih interesa Savezne države, a ruska nuklearna trijada i ruski nuklearni arsenal obezbeđivaće njenu bezbednost.
Ruski ekspert Sergej Stankevič podseća da je nedavno usvojena obnovljena ruska koncepcija spoljne politike, te smatra da će koncepcija Savezne države biti izgrađena na istom principu.
„Vreme je da se Rusija fokusira na odnose sa Azijom i globalnim Jugom i u toj koncepciji se govori o prioritetima u odnosima sa Kinom, Indijom kao dva glavna pola moći i uticaja u Evroaziji. Po svemu sudeći, to će postati glavni pravac ruske spoljnopolitičke strategije u narednim godinama. Koncepcija se obično odobrava na pet do sedam godina, tako su određeni prioriteti Rusije za taj period i mislim da će Belorusija u velikoj meri odrediti svoje učešće u strategiji koja je već napisana i odobrena“, smatra Stankevič.
Stankevič kaže da je smisao svake spoljne politike da obezbedi što povoljnije spoljne uslove za unutrašnji razvoj. U konkretnom slučaju, dve savezničke države - Rusija i Belorusija – postići će dogovor kako da na najbolji mogući način vrate mogućnosti za uspešan i miran razvoj.
Takođe, koncepcija će, smatra ekspert, sadržati i odgovore na pretnje i provokacije NATO-a usmerenih protiv Rusije i Belorusije.
„Tamo će biti rečeno da će ruska nuklearna trijada, ruski nuklearni arsenal obezbeđivati sigurnost i Rusije i Belorusije. U koncepciji će detaljno biti razmotreni naši odnosi i po pitanju nuklearnog oružja. Verovatno će biti precizirano da rusko taktičko nuklearno oružje koje će biti prebačeno u Belorusiju ostaje pod kontrolom Rusije i da će Rusija nastaviti da poštuje sva ograničenja Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja“, kaže Stankevič.
© UPSI MO RFU Belorusiji je raspoređena regionalna grupa Savezne države, prebačeni su ruski raketni sistemi "iskander-M", koji mogu da koriste nuklearne rakete, a Rusija će rasporediti i taktičko nuklearno oružje
Ruski sistem Iskander - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2023
U Belorusiji je raspoređena regionalna grupa Savezne države, prebačeni su ruski raketni sistemi "iskander-M", koji mogu da koriste nuklearne rakete, a Rusija će rasporediti i taktičko nuklearno oružje

Zapadna agresija na Saveznu državu

Visok stepen integracije Rusije i Belorusije u vojnoj sferi podrazumeva i ujedinjenje dve zemlje i u drugim oblastima, posebno u ekonomiji, politici i kulturi.
Rusko-beloruska integracija, pre svega, ekonomska traje decenijama i ušla je u odlučujuću fazu, kaže ruski ekspert Aleksandar Perendžijev.
„Sada je Savezna država Rusije i Belorusije podvrgnuta agresiji tzv. kolektivnog Zapada, a ruski predsednik Vladimir Putin je ispravno rekao da se ovde radi o sveobuhvatnoj agresiji. To je, u stvari, vojna i informaciona, psihološka i ekonomska agresija“, dodao je ekspert.
Perendžijev napominje da je to i agresija na imidž Rusije i uopšte Savezne države Rusije i Belorusije.
„Na primer to su zabrane sportistima da nastupaju pod zastavom Rusije i zabrane sportistima da učestvuju u takmičenjima, pokušaji da se zabrani i ukine ruska kultura, a za Belorusiju je ruska kultura i njena... Zapravo, Belorusi i mi smatramo da smo jedan narod i da su naša dva naroda u okviru Savezne države ujedinjena. Tako da je ta agresija usmerena protiv naše Savezne države. Konačno se donosi odluka po kojim pravilima ćemo se braniti od ove agresije, po kojim pravilima ćemo graditi zajedničku odbranu i po kojim pravilima ćemo štititi naše nacionalne interese. Odnosno, mi više ne definišemo odvojeno nacionalne interese Belorusije ili Rusije, već govorimo da postoje zajednički nacionalni interesi naše Savezne države“, kaže Perendžijev.
On smatra da bi ovom koncepcijom trebalo da se precizno definišu zajednički nacionalni interesi koje će Savezna država štititi. Usvojena pravila će biti u okviru međunarodnog prava. To je pravo država na zaštitu i odbranu svog teritorijalnog integriteta i drugog prostora - ekonomskog, informacionog itd, kaže Perendžijev.

Jačanje vojnog savezništva Rusije i Belorusije

Zemlje NATO-a značajno su povećale svoje vojno prisustvo u blizini zapadnih granica Rusije i Belorusije. Gomilaju oružje i trupe. Uz otvorene provokacije, Ukrajina takođe stvara napetu situaciju na granici i u takvoj situaciji Moskva i Minsk jačaju zajedničku odbranu, razvijaju bezbednosne mehanizme. Konkretno, u Belorusiji je raspoređena regionalna grupa Savezne države, ruski operativno-taktički raketni sistemi "iskander-M", koji mogu da koriste nuklearne rakete, predati su Oružanim snagama Belorusije i već je počela obuka beloruskih posada, a Rusija će rasporediti i taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.
Perendžijev ističe da Moskva i Minsk nameravaju da prošire saradnju u odbrambenoj i vojno-tehničkoj sferi. Nastaviće da jačaju bezbednosne sisteme Savezne države.
„Drugo, odrediće se gde i kako će se formirati vojne grupacije, kako će se vršiti vojno-tehnička saradnja, kakve će mere biti preduzeti u slučaju krupnih strateških akcija Zapada. Treće, biće definisane zajedničke vojne obuke i zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije. S tim u vezi, gde je to moguće, razgovaraćemo i o zajedničkim aktivnostima, o zajedničkim akcijama u nuklearnoj sferi... Ugovor o neširenju nuklearnog oružja će se poštovati. Ovde se radi o tome da će Rusija koristiti vojnu infrastrukturu Republike Belorusije za moguću nuklearnu konfrontaciju sa zapadnim zemljama“, kaže ekspert.
Rusija će završiti izgradnju skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji do 1. jula, a to naoružanje će biti pod kontrolom Rusije. Beloruski piloti će biti obučeni za upotrebu nuklearnog oružja, a njihovi avioni će biti opremljeni specijalnom opremom za upotrebu nuklearnog oružja.
„Republika Belorusija će obezbediti ovu infrastrukturu, a mi ćemo odvraćati bilo kakve pokušaje postavljanja nuklearnog oružja, čak i taktičkog, u blizini Belorusije“, naglasio je ruski ekspert.
Perendžijev očekuje i da će biti stvorena „neka vrsta“ koordinacionog vojnog centra Rusije i Belorusije tj. upravljačke strukture, koja će koordinisati akcije dve vojske.
Pored zajedničke regionalne grupe koja već postoji, ekspert smatra da postoji mogućnost stvaranja i drugih zajedničkih jedinica u sistemu Ratnog vazduhoplovstva, združenih motorizovanih brigada ili vojnih obaveštajnih službi. Ekspert dodaje da bi novom koncepcijom moglo da bude obuhvaćeno i jačanje saradnje između tajnih službi, ruskog FSB-a i beloruskog KGB-a, kao i jače integrisanje u oblastima kao što su medicina, snabdevanje hranom i druge.

Siledžijski Zapad razume samo jezik sile

Perendžijev zaključuje da će koncepcija bezbednosti Savezne države podrazumevati zajedničke akcije Rusije i Belorusije u svim sferama, uključujući i zaštitu građana dve zemlje u inostranstvu.
Na pitanje kakvu bi reakciju Zapada mogla da izazove koncepcija bezbednosti Savezne države Perendžijev kaže da ne treba očekivati ništa novo. Nastaviće se pretnje, zamislive i nezamislive, kakve su i do sad već upućivane na adresu Moskve i Minska.
„Zapad preti još od 2014. godine, kada se Krim vratio u sastav Rusije, a zatim su nastavljene pretnje i pre i za vreme ruske specijalne operacije u Ukrajini. Kada je počela specijalna operacija pljuštale su pretnje i usledile su akcije – isporuka tenkova, oružja, municije, a najavljuju i isporuke granata sa uranijumom. Oni prete, a Rusija se bori protiv tih pretnji, reaguje i to efikasno. Upravo te pretnje su dovele do toga da Rusija i Belorusija stvaraju zajedničku koncepciju Savezne države“, kaže ekspert.
Zapad stvara pretnje, a Rusija i Belorusija stvaraju koncept protiv tih pretnji. To je samo odgovor na politiku kolektivnog Zapada, dodao je Perendžijev.
Perendžijev podseća da su SAD i njihovi saveznici ignorisali bezbednosne zahteve Moskve, NATO se širio na Istok, dok smo danas u situaciji da se Finska već priključila NATO-u, a Švedska samo što nije ušla u taj vojni blok.
„Sve ovo, naravno, govori o pretnji koja se nadvija, a ne samo o nekoj vrsti nekonstruktivne pozicije Zapada. U takvim uslovima razvijamo koncept bezbednosti Savezne države. Moguće je da će u budućnosti to postati osnova da se druge države, da se pridruže ovom konceptu. Mislim da je ovo dobar primer i za Srbiju“, smatra Perendžijev.
Lansiranje balističke rakete operativno-taktičkog raketnog sistema Iskander M sa poligona u Astrahanskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2023
RUSIJA
Belorusija želi da „otrezni“ kolektivni Zapad
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala