- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

NATO priprema novu arhitekturu odbrane i obuzdavanja na istočnom krilu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPoljski vojnici na ceremoniji dočeka bataljona NATO-a pod rukovodstvom SAD u poljskom Ožišu
Poljski vojnici na ceremoniji dočeka bataljona NATO-a pod rukovodstvom SAD u poljskom Ožišu - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2023
Pratite nas
NATO priprema novu arhitekturu odbrane i obuzdavanja na istočnom krilu koja se izmenila sa učlanjenjem Finske, izjavio je zamenik generalnog sekretara Alijanse Mirča Džoana tokom posete multinacionalne brigade „Jug-Istok“ u Krajovi u Rumuniji.

„Ovo je mesto gde NATO jača svoje prisustvo na istočnom krilu. Drago mi je da ovde vidim saveznike iz Poljske, Portugala, Severne Makedonije koji zajedno treniraju sa rumunskom vojskom i koji su spremni da postanu deo nove arhitekture odbrane i obuzdavanja NATO-a koju Alijansa trenutno razrađuje“, rekao je Džoana, prenela je rumunska agencija Ađerpres.

Kako je istakao, „ovo je važan trenutak za istoriju Evrope“.

„Ovo je trenutak kada treba da nastavimo da podržavamo Ukrajinu , kao i da jačamo odbranu i obuzdavanje na istočnom krilu, koje je mnogo dublje i koje se izmenilo sa dolaskom Finske i skorim, nadamo se, dolaskom Švedske. To će biti istočno krilo od Barencovog do Baltičkog mora, do Crnog mora i Dunava i do Sredozemnog mora“, kazao je Džoana.

Takođe je istakao da NATO trenutno ne vidi da postoji rizik po bezbednost savezničkih zemalja, ali da „Rusija ostaje nepredvidiva i opasna zemlja“.
Kaver za infografiku Nova granica sa NATO - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
MULTIMEDIJA
INFOGRAFIKA Nova granica Rusije sa NATO paktom
Zastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
SVET
Stoltenberg odgovorio Putinu: NATO nikada nije bio pretnja Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala