- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj o mogućnosti uticaja Zapada na Peking: Kina je ozbiljna država

© AP Photo / Thibault CamusEmanuel Makron i Si Đinping
Emanuel Makron i Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2023
Pratite nas
Kina je ozbiljna država sa suverenim stavom i ne menja svoje mišljenje pod spoljnim uticajem, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Pekingu i njegov pokušaj da navede kineskog predsednika Si Đinpinga da promeni stav o sukobu u Ukrajini.
„Kina je veoma ozbiljna, velika država, sa svojim suverenim stavom. I to je vrlo ozbiljan stav, koji se formira na ozbiljan način. I to nije zemlja koja tako brzo pod spoljnim uticajem menja svoje stavoe“, rekao je Peskov novinarima.
Portparol Kremlja je istakao da su kontakti francuskog i kineskog lidera veoma važni i da je pažljivo pratila saopštenja nakon tog susreta.
Peskov je dodao da su Rusija i Kina povezane sopstvenim odnosima: „Veoma je bogat kompleks tih odnosa. I to je ono na šta smo pre svega usredsređeni“.
Francuski lider je doputovao u državnu posetu Kini u sredu, zajedno sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. Predsednik Kine Si Đinping je u četvrtak razgovarao s Makronom, a jedna od važnih tema razgovora s evropskim političarma je bilo rešavanje ukrajinske krize.
Emanuel Makron i Si Đinping na svečanoj ceremoniji u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
SVET
Mediji: Makron nije uspeo da ubedi kineskog lidera da promeni stav po pitanju Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala