- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Čavušoglu: Ankara očekuje da se sukob u Ukrajini okonča pregovorima

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu
Ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2023
Pratite nas
Ankara očekuje da sukob u Ukrajini bude okončan pregovaračkim procesom, na osnovu međunarodnog prava i spremna je da uloži sve svoje kapacitete za rešavanje krize, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu nakon razgovora s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.
„Razgovarali smo oči u oči, zatim su se sastale delegacije. Definitivno, Ukrajina je bila jedna od tema o kojima smo razgovarali na sastancima, a razmotrili smo i niz regionalnih problema“, izjavio je turski ministar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sergejom Larvovom.
Čavušoglu je istakao da je Ankara uznemirena zbog mogućnosti da situacija u Ukrajini eskalira na proleće.
„Delimo uznemirenost u vezi s mogućom eskalacijom situacije u Ukrajini tokom prolećnih mesei. Uvek govorimo: u tom ratu neće biti pobednika. Verujemo da će se rat završiti pregovorima, zbog toga nastavljamo da ulažemo napore. Nastavićemo svoju objektivnu i izbalansiranu politiku“, rekao je Čavušoglu.
Američki državni sekretar Entoni Blinken je ranije u intervjuu za nemačke medije izjavio da je moguća kontraofanziva ukrajinskih snaga u narednim nedeljama.

Neophodno ukloniti prepreke za realizaciju sporazuma o žitu

Čavušoglu je dodao da je s Lavrovom razgovarao o realizaciji „žitnog sporazuma“ i da Ankara smatra da je neophodno da se uklone sve prepreke o isporukama ruskog đubriva na svetsko tržište.
„Nastavak realizacije sporazuma je važan ne samo za isporuke žita i đubriva iz Rusije i Ukrajine, nego i zbog toga što je potrebno umanjiti negativne posledice svetske prehrambene krize“, rekao je Čavušoglu, podsetivši da je o toj temi razgovarao i s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.
Čavušoglu je dodao da su Moskva i Ankara razmotrile zajedničke korake koje mogu da preduzmu u vezi s rešavanjem tog pitanja.
Mevlut Čavušoglu je, takođe, rekao da je s ruskim kolegom razgovarao o bilateralnoj saradnji i perspektivama njenog daljeg razvoja.
„Razgovarali smo, pre svega, o realizaciji projekta nuklearne elektrane 'Akuju', saradnji u oblasti turizma. Prošle godine je 5,2 miliona turista iz Rusije posetilo Tursku. Očekujemo da će ove godine biti još više turista", dodao je Čavušoglu.

Prehrambeni sporazum

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije izjavio da Rusija insistira na paketnom karakteru „prehrambenog sporazuma“ i njegovom sveobuhvatnom ispunjavanju, kako bi se prehrambeni proizvodi isporučivali pre svega afričkim zemljama, koje su do sada dobile svega tri odsto ukupne količine izvezenog žita.
Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja je ranije u pismu zameniku generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martinu Grifitsu ukazao na to da se Rusija ne protivi produžavanju roka za realizaciju crnomorske žitne inicijative za 60 dana – do 18. maja.
„Prehrambeni sporazum“, koji su 22. jula prošle godine potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenih nacija, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, prehrambenih proizvoda i đubriva Crnim morem iz tri luke, uključujući Odesu. Koordinacijom plovidbe brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.
Putin je u septembru ukazao na to da najveća količina ukrajinskog žita odlazi u zapadne zemlje, umesto u Afriku, kojoj je ono preko potrebno.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Lavrov: Pregovori o ukrajinskoj krizi mogući samo ako se budu poštovali interesi Rusije
Zastava Kine - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2023
RUSIJA
Kina žestoko odgovorila Zapadu povodom Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala