Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Kosovo je deo Srbije, bar dok sam ja tu

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Kosovo i Metohija postalo svetsko pitanje u jeku sukoba u Ukrajini i dodao da će Kosovo i Metohija ostati u Srbiji za vreme njegovog mandata. Naglasio je da je taktika Prištine da nikada ne formira ZSO i da hapse Srbe da bi mogli silom da upadnu na sever pokrajine, a Zapad ćuti na to.
"Mislim da će biti u Srbiji, mislim da ćemo mnogo da propatimo, posebno naš narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić
Taktika Prištine je, kaže, da nikada ne sprovedu ZSO.
Naveo je da su uhapsili Miljana Adžića, Dejana Pantića, Slađana Trajkovića, Miljana Jovanovića, Milovana Božovića... Miljana Delevića su upucali u leđa i obili 11 kuća, a da nijedan ambasador to nije osudio. Dodao je da su tri Srbina pobegla sa lisica na administrativnim prelazima Jarinju i Brnjaku.
"Oni hapse najsposobnije momke koji mogu da se suprostave njihovom delovanju na severa Kosova i Metohije, da bi mogli silom da upadnu i da zavladaju na taj način. Zapad ćuti. Hoće da održe neke "lokalne izbore", a jedini kandidati su im Kurtijeva i Tačijeva stranka", rekao je Vučić.
Srbi neće izaći na te izbore, naveo je Vučić. "Zamislite tu demokratiju u kojoj dolaze da nam sole pamet u Beogradu da "nema dovoljno demokratije", a ovde su "Srbi krivi", rekao je Vučić.
Podsetio je na izjavu američkog predstavnika u Prištine Džefrija Hovernijera kojom hvali "demokratiju na (tzv.) Kosovu" i odnos Albanaca sa Kosova i Metohije prema sakralnim objektima.
"Valjda zato što su ih sve spalili i srušili. Papir sve trpi. Kako je moguće da Zapad može sve to - da Priština pušta na slobodu Azema Kurtaja koji je pucao na srpsku decu, a hapsi Ivana Todosijevića zbog istine o Račku".

"Svima sam rekao šta možemo da prihvatimo iz predloga, šta ne"

Predsednik Srbije rekao je da će Srbija sprovesti neke delove francusko-nemačkog predloga, a da neke neće i da je to ranije jasno rekao svim zapadnim političarima.
"I jasno sam rekao koje ne. Svima. I Makronu i Šolcu i Blinkenu u lice. I šta da mi kažu? Kad vide nekoga ko je odlučan i gleda ih u oči direktno im kažem to deset puta. Šta da mi kažu", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o francusko-nemačkom planu.
Ističe da su nas do francusko-nemačkog predloga doveli mnogo ranije.
"Ne zaboravite da kada smo potpisivali sporazum o asocijaciji i pridruživanju pa sve do dobijanja kandidature za EU i Poglavlja 35, znalo se da mora da dođe tzv. pravno obavezujući sporazum za normalizaciju sa Prištinom. Nemci su komentarisali da je to priznanje, Amerikanci da je priznanje, a sada su i jedni i drugi odustali od toga. Što su dobre vesti, ali nema više dobrih vesti", rekao je Vučić.
Dodao je da u francusko-nemačkom planu postoji jedna dobra stvar, o kojoj, kako ocenjuje, albansko rukovodstvo sa KiM ne razmišlja, a to da je da živimo u miru jedni pored drugih.
"Sve drugo što se tiče Srbije i njene državotvornosti nije dobro. I to moramo dobro da razumemo. Takav je raspored snaga. A to nema nikakve veze sa nama. Niko me nije pitao ni za jednu reč. A nedvosmisleno sam im rekao šta je to što nećemo da ispunjavamo", rekao je Vučić.

"Ako naš narod bude napadnut, odgovor će biti žestok"

Ko god misli da treba da idemo u sukob na NATO-om, reći ću mu da nije normalan, kazao je Vučić i dodao:
"Ne čeznem za sukobom sa njima, ne treba nam sukob sa zapadnim svetom. A sve i da želimo, nemamo šanse da ga dobijemo."
"Svi znaju da će, ako naš narod bude napadnut, naš odgovor da bude žestok", poručio je Vučić.

"Sačuvali smo mir i stabilnost"

Govoreći o svemu kroz šta je Srbija prošla otkako je predsednik, rekao je da su očuvani mir i stabilnost, uprkos izazovima sa kojima se Srbija suočavala.
“Od 2014. kada sam postao predsednik vlade morali smo da uvedemo mere fiskalne konsolidacije, užasno teške mere, najteže poplave. Odmah zatim imali smo migracije, preko milion ljudi prešlo je preko naše teritorije, morali smo to da držimo pod kontrolom i da čuvamo stabilnost i mir. Imali smo bezbroj problema,o sve vreme uz ogromne pritiske oko KiM, nadovezala se korona i taman kada je sve krenulo dobro, onda je počeo rat u Ukrajini“, rekao je Vučić za RTS.
Naveo je da je taj rat poremetio ne samo glabalni sistem i vrednosti, već i Srbiju stavio u tešku situaciju zbog specifičnosti odnosa Beograda i Moskve.
"To nam je dodatno otežalo poziciju u regionu, jer su svi pokušali to protiv nas da iskoriste“, rekao je Vučić.
Ističe da je ponosan što su očuvani mir i stabilnost, ne ugrožavajući vitalne nacionalne interese.
Na pitanje o tome hoće li naš narod ovog puta ostati van svetskih sukoba, rekao je da na to treba drugačije gledati i ne porediti sa Drugim svetskim ratom, već sa Prvim svetskim ratom.

"Zato stalno govorim da su važni mir i stabilnost... Mi nemamo dece za bacanje. Moramo da povećamo broj dece u Srbiji. Čuvamo mir sve do poslednjeg trenutka i zato je to moja odluka. Ponosan sam na to što Srbija ima svoju politiku. Da, mi smo na evropskom putu, ali imamo odlične odnose sa Kinom i Rusijom. Mi imamo svoju politiku, mi smo nezavisna zemlja", rekao je.

Srbija donosi odluke koje su za nju dobre, rekao je Vučić i poručio da Srbija nije i neće uvoditi sankcije Rusiji.
Govoreći o ministru Radetu Bastu koji traži uvođenje sankcija Rusiji, Vučić je rekao:
"Voli da ga neki vole, ali ne u narodu, nego ti za koje misli da su najjači na svetu. Nemam ja ništa protiv toga. Dok Ana Brnabić hoće da ga trpi, neka ga trpi to je njena stvar".
Vučić je dodao da kao ministar treba da poštuje odluku vlade.
"Kao moj savetnik meni možeš da kažeš šta hoćeš ali u javnosti ne možeš da izlaziš sa tim stavom. Ja ih sve čujem i saslušam i ja donosim odluke. Vodim politiku i donosim odluke i za to sam odgovoran građanima Srbije", naglasio je.
Osvrnuvši se na komentar kineskog lidera Si Đinpinga da smo svedoci "tektonskih geopolitičkih promena", Vučić je rekao da je "situacija biti još gora".

"Amerika ne sme da dozvoli da Ukrajina izgubi, a Kina da Rusija bude poražena"

On je naveo da Amerika nesumnjivo želi dominaciju ili u najgorem slučaju bipolarni svet. Kina, dodao je, nastoji da ceo azijski kontinent stavi pod svoj uticaj.

„Pola bitke oko Ukrajine se svodi na to da Amerika ne sme da dozvoli da Ukrajina izgubi, a Kina da Rusija bude poražena“, kazao je Vučić.

On je istakao da više nikada neće biti jednopolarnog sveta.
„Može da bude bipolarni ili multipolarni. Srbiji bi više odgovarao da bude multipolarni“, kazao je Vučić.
Srbija za sada uspeva da čuva svoju vojnu neutralnost, ne želimo da se svrstavamo, naglasio je.

"Crna Gora će uvek imati pruženu ruku Srbije, Milatović dobrodošao"

Vučić je kazao da će Crna Gora uvek imati pruženu ruku Srbije i da je novoizabrani predsednik Jakov Milatović uvek dobrodošao u Srbiju.
"Što se tiče Srbije i Crne Gore, sve što požele da radimo zajedno, mi smo spremni da radimo zajedno. Da li imam neka očekivanja - nemam. Da li imam nadanja? Možda", rekao je Vučić.
Upitan da li je ogromna stvar to što Crna Gora posle pada Mila Đukanovića više neće biti antisrpska, Vučić je odgovorio da se nada da neće.
Govoreći o regionu, Vučić kaže da je primetio da danas ima više racionalnog pristupa, baš kao i u Beogradu prema Zagrebu.
"Nadam se da će se to nastaviti", kazao je Vučić.

"Bauk srpskog sveta kruži Evropom i regionom"

Povodom komentara da je “Vučić uz pomoć Putina srušio Đukanovića“, Vučić je rekao da uvek ima takvih komentara.
“Šta god da se dogodi, ako neko za koga je poznato da imamo dobre odnose izgubi na izborima - Vučić je propao, pukao, ako neko pobedi za koga nisu sigurni da je apsolutno protiv mene, zlikovac Vučić je pomogao, jer jedina Srbija koju žele da vide je neuspešna Srbija i nikada neće biti dovoljno mala“, rekao je Vučić.
Kako je rekao, "bauk srpskog sveta kruži Evropom i regionom“ - što su sami izmislili.
Kaže da se došlo u situaciju da ne može da pita kako živi 32 posto stanovnika Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi.
“Zašto ne smem da pitam? Jer sam Srbin i time se vraćam u prošlost“, prokomentarisao je Vučić.
Šetači u Knez Mihailovoj  - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
EKONOMIJA
Vučić: Mladi iz Rusije zadovoljni prijemom u Srbiji, fantastično su stručni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala