- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Si Đinping: Stav Kine o Ukrajini ─ doprineti miru i pregovorima

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINPredsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Kine Si Đinping i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pre sastanka u Pekingu
Predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Kine Si Đinping i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pre sastanka u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Pratite nas
Suština stava Kine o ukrajinskoj krizi može se sažeti u jednu frazu: promovisati mir i pregovore, izjavio je kineski predsednik Si Đinping tokom trilateralnog sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Pekingu.
„Kina uvek samostalno određuje svoj stav, na osnovu suštine same stvari. Stav Kine o ukrajinskom pitanju može se okarakterisati jednom frazom: doprineti miru i pregovorima“, rekao je Si, prenosi kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.
„Kina poziva sve strane da ostanu mirne i razumne, da zajednički stvaraju uslove za mirovne pregovore. Za sada je prioritet pomoć u prekidanju borbenih dejstava, kao i sprečavanje raspirivanje vater i problema“, ocenio je kineski lider.
Prema njegovim rečima, ne postoji čudotvorni lek za okončanje ukrajinske krize.
„Stav Kine o ukrajinskom pitanju je dosledan i jasan, njegova suština je da promoviše mirne pregovore i političko rešenje. Ne postoji čudotvorni lek za prevazilaženje krize, sve strane moraju da preuzmu inicijativu i kroz akumulaciju međusobnog poverenja stvore uslove za prekid borbenih dejstava i početak mirovnih pregovora“, zaključio je Si Đinping.
Si je dodao i da ukrajinska kriza nije problem između Kine i EU. On je napomenuo da će Kina nastaviti da igra aktivnu ulogu u promovisanju održavanja mirovnih pregovora, a Peking takođe podržava evropsku stranu u iznošenju ideja i planova za političko rešenje ukrajinske krize na osnovu njenih sopstvenih fundamentalnih i dugoročnih interesa.
Emanuel Makron i Si Đinping na svečanoj ceremoniji u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
SVET
Mediji: Makron nije uspeo da ubedi kineskog lidera da promeni stav po pitanju Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala