- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Oland naseo na poziv ruskih prankera: Ukrajina mora pobediti – od toga zavisi balans snaga u svetu

© AFP 2023 / Philippe WojazerPredsednik Francuske Fransoa Oland
Predsednik Francuske Fransoa Oland - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Pratite nas
Ruski prankeri Vladimir Kuznjecov (Vovan) i Aleksej Stoljarov (Leksus) nastavljaju da raskrinkavaju zapadne političare – ovog puta je na njihov poziv naseo bivši predsednik Francuske Fransoa Oland kome su se prankeri predstavili kao bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko.
Oland je na početku razgovora priznao da su Evropska unija i Francuska punopravni učesnici sukoba u Ukrajini. Kako je objasnio, ta činjenica se negira kako se borbena dejstva ne bi proširila van granica zemlje.
„Oni ne žele da budu zaraćena strana jer bi Rusija mogla da iskoristi njihovu podršku Kijevu kao izgovor za akcije protiv susedne evropske zemlje i da uvuče svet u rat koji bi izašao van granica Ukrajine. Ali iako nisu strana koja ratuje, oni su učesnici u sukobu“, rekao je Oland.
Po njegovom mišljenju, Ukrajina ne treba da vodi mirovne pregovore sve dok je u stanju da vodi borbe.

„Danas bi pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom doveli do statusa kvo. Dokle god Ukrajina želi da nastavi borbe, dokle god Ukrajina bude u stanju da natera Ruse na povlačenje ne može biti nikakvih pregovora. Ne vidim na šta bi Putin mogao da pristane tokom pregovora u smislu povlačenja trupa iz Donbasa, a pogotovo sa Krima. Ne može biti nikakvih pregovora, a evropski lideri ne bi trebalo da pominju reč 'pregovori' sve dok imate takav stav i dokle god možete da se borite do kraja“, rekao je Oland misleći da razgovara sa Porošenkom.

Kako je dodao, od sukoba u Ukrajini zavisi nova ravnoteža snaga u svetu koja će imati uticaja na Kinu, Iran, Tursku.

„Ako Ukrajina pobedi, što želim svim srcem, to će svakako poslužiti kao otpor autoritarnim režimima – kako Kini u pogledu Tajvana, tako i drugim zemljama koje su u iskušenju da krenu dalje, na primer Iranu ili čak i Turskoj. Veoma je važno da Ukrajina pobedi. Zato se ukrajinski vojni zahtevi ne mogu svoditi samo na to da povrati nekoliko kvadratnih kilometara. To treba da bude prava ofanziva koja će omogućiti da se Putinu nanese pravi poraz“, rekao je bivši predsednik Francuske.

Oland je, između ostalog, rekao i da u svakoj prilici traži dodatne isporuke oružja za ukrajinsku vojsku koja bi, prema njegovim rečima, trebalo pre svega da dobija tehniku koja ne zahteva obuku vojnika.
Direktorka Evropske centralne banke Kristin Lagard - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2023
RUSIJA
Direktorka ECB se poverila „Zelenskom“: Antiruske sankcije ne „grizu“ dovoljno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala