- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Novi sistem naplate karata u Beogradu: Nema kontrolora, dnevna karta 200 dinara

© Sputnik / Lola ĐorđevićTrolejbusi na stajalištu
Trolejbusi na stajalištu - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Pratite nas
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da će Skupštini grada 13. aprila da predloži novi sistem javnog prevoza, koji bi trebalo da važi od 1. maja, a po kome će postojati dnevna karta od 200 dinara.
Mesečne karte koštaće 3.000 dinara za jednu zonu i 3.500 za dve zone. Godišnja karta koštaće 30.000 dinara za prvu, odnosno 35.000 dinara za dve zone.
Karta će se kupovati preko SMS poruke, aplikacije i na prodajnim mestima Javnog preduzeća „Naplata prevozne usluge“. Ukida se prodaja u vozilima, na trafikama, preko interneta i platnom karticom.
Šapić je naveo da će aplikacija biti besplatna i da će u okviru nje građani moći da kupe dnevnu, nedeljnu, mesečnu kartu i da neće morati da nose plastičnu karticu kao do sada. Ali, ukoliko budu to hteli, objašnjava Šapić, moći će i da je imaju u fizičkom obliku.
Gradonačelnik je najavio da će celodnevna karta koštati 200 dinara, a da se ukida karta koja važi 90 minuta.
„Uvodimo moderan sistem plaćanja putem besplatne aplikacije“, kazao je Šapić.
Plaćanje SMS porukom biće slično kao kod naplate parkiranja.

Učenici i penzioneri dobijaju besplatan prevoz

Svi učenici starosti do 19 godina dobijaju besplatan prevoz. To važi i za starije osobe od 65 godina, ali oni neće morati da imaju kartu i godišnju dopunu kao do sada. Oni će se prijavljivati preko aplikacije ili će dobiti doživotnu u besplatnu kartu, rekao je gradonačelnik Beograda.
„Lica starija preko 65 godina, da li putem aplikacije ili odlaskom do šaltera moći će da izvade doživotnu praktično kartu, prijaviće se samo jednom i u roku od tri do četiri dana dobiće elektronsku kartu koju će čuvati u telefonu ili će na šalteru Javnog preduzeća „Naplata prevozne usluge“ uzeti u fizičkom obliku“, rekao je Šapić i dodao da više neće morati na godišnjem nivou da je obnavljaju.
Šapić je dodao da će postojati i sedmodnevna karta koja će koštati 1.000 dinara, a da se ukidaju karte za tri i pet dana, koja sada u sve četiri zone košta 2.350 dinara.
Šapić kaže da mesečna karta za sve četiri zone trenutno košta 4.990 dinara, a po novom cenovniku mesečna karta biće 3.000 dinara za prvu, odnosno 3.500 dinara za drugu zonu.
„Godišnja karta je sada 54.890 dinara za sve četiri zone, a po novom biće 35.000 dinara za prvu i drugu zonu“, rekao je Šapić i dodao da će za prvu biti 30. 000 dinara.
Šapić je kazao i da će se ukinuti kontrolori.

Kaznena karta 5.000 dinara

„U autobuse će ulaziti Beli, odnosno Komunalna milicija i neće zaustavljati autobus ni ostale putnike. Putniku bez karte oni će uručivati nalog za plaćanje posebne karte. Putnik koji dobije taj nalog neće biti izbačen iz autobusa“, rekao je Šapić na konferenciji za novinare.
On je dodao da se autobus neće zaustavljati, već se putniku uručuje nalog za plaćanje posebne karte koja je kaznena i postoji rok za plaćanje, kao na primer za parking.
Kaznena karta biće 5.000 dinara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala