- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Delio je scenu sa Majlsom Dejvisom, bio je trubač svetskog glasa

CC BY-SA 2.5 / Wikipedia/OhWeh / Duško Gojković
Duško Gojković - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Pratite nas
Duškova truba zvučala je prefinjeno, elegantno, snažno i prepoznatljivo, otišao je večiti mladić sa trubom.
Ovako je danas ispraćena vest o odlasku našeg najvećeg džez trubača, kompozitora, aranžera i dirigenta Duška Gojkovića koji je preminuo u 92. godini.

Bubiša Simić: Bio je trubač svetskog glasa

„Ogroman je to gubitak, ne samo za srpsku i jugoslovensku muziku i kulturu nego i svetsku. On je bio trubač svetskog glasa i svirao je sa najboljim svetskim muzičarima, u najboljim svetskim orkestrima“, kaže za Sputnjik džez muzičar Vojislav Bubiša Simić.
Karijera i stvaralaštvo Duška Gojkovića obuhvatili su raspon od više od sedamdeset godina.
Od odrastanja tradicionalno vaspitanog dečaka u vreme Kraljevine Jugoslavije i traume njenog krvavog raspada u Drugom svetskom ratu, do odlaska na zapad, susreta i saradnje sa kremom svetske džez scene, stvarajući karijeru koju nijedna bitna džez enciklopedija nije zaobišla.
„Mogao je da bude milioner da je pristao da svira nešto drugo, ali je on svirao čist solistički džez. To treba najviše pohvaliti kod njega. Nikada nije pitao koliko se plaća, samo gde i sa kim svira“, kaže Simić koji se seća i zajedničkih koncerata u Beogradu.
Gojković je 1956. godine sreo Majlsa Dejvisa, koji je došao na Duškov nastup nakon čega mu se pridružio i na bini. Majls ga je pozvao da dođe u Ameriku, na cedulji mu je napisao svoju adresu i privatni broj telefona.
Otišao je u Ameriku 1958, a već septembra 1961. godine primljen na prestižni Berkli koledž.
Po završenim studijama prihvatio je poziv Mejnarda Fergusona i pridružio se njegovom Big Bendu. Potom se pridružio Big Bendu Vudija Hermana, gde je postao važan solista, ali ga je Herman i ohrabrio da počne da aranžira i komponuje za bend.

Hadžimanov: Ostavio fantastičan trag

Bio je umetnik svetskog renomea, fantastičan muzičar kompozitor, aranžer, priznat i poštovan od najvećih džez muzičara Evrope i Amerike. Ostavio je za sobom ozbiljan i fantastičan trag“, ističe za Sputnjik Vasil Hadžimanov.
Kaže da mu je bilo zadovoljstvo da svira sa Gojkovićem i uči od njega:
„On je bio gospodin u svakom smislu te reči sa jasnim ciljem i predstavom šta želi da odsvira i prezentuje. Imao je svoj stil i svoj zvuk. Kada deliš binu sa tako velikim muzičarima, možeš mnogo da dobiješ“.
Duško Gojković je prvi u svetu u savremeni džez uveo harmonsko i ritmičko muzičko nasleđe Balkana, što je danas priznato kao pravac „Balkanski džez“.
„Teško je kada dolaziš sa ovih prostora da potpuno osetiš i razumeš tradicionalnu džez muziku. To je prvenstveno muzika Afroamerikanaca pa svih ostalih, a Duško je bio apsolutno jednak sa svim najvećim džez trubačima, crnim i belim, i jednostavno nisi mogao ni na sekund da pomisliš da dolazi iz ovih krajeva i da pokušava nešto da imitira. Bio je skroz autentičan i u tome je njegova najveća veličina“, smatra Hadžimanov.
Gojković je svirao u svim bitnim džez klubovima usvetu, prestižnim svetskim koncertnim salama poput Rojal Albert hola i Karnegi hola, na velikim džez festivalima, pa i na glavnoj sceni festivala „Egzit“.
Poslednjih 15 godina intenzivno i sa iskrenim zadovoljstvom je sarađivao sa Big Bendom RTS i snimio album „Latin Haze“.

Big Bendu RTS bio veliki uzor i prijatelj

„On je od osnivanja orkestra bio deo njega. Ostavio nam je jako veliku literaturu. Aranžmane koje je pisao su deo našeg repertoara danas. Bio nam je veliki uzor i prijatelj. Mnogi od nas smo se i privatno družili sa njim, posebno mi trubači koji smo sledili njegov stil i put kroz muzički život“, kaže rukovodilac Big Benda RTS-a, trubač Marko Đorđević.
Đorđević ističe da je Gojković bio jedan od najvećih muzičara 20. veka:
„Veliki deo našeg muzičkog sazrevanja je bio sa njim. Živeo sam sedam godina u Minhenu i imao sam priliku da se viđam sa njim svakodnevno. Kakav je bio na sceni i kakvog ga publika zna, takav je bio i privatno. Plemenito, harizmatično biće i veliki džentlmen“.
Iza Gojkovića ostaju stotine albuma na kojima je učestvovao kao član različitih ansambala i desetine albuma koje je snimio pod svojim imenom.
Gojković je 2021. dobio nagradu “Berklee Master of Global Jazz Award” kao tek drugi umetnik posle Vejna Šortera 2013.
Duško Gojković - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
KULTURA
Preminuo poznati džez muzičar i kompozitor Duško Gojković
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala