- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Blumberg“: Rijad namerava da vrati Siriju u Arapsku ligu – to će biti pobeda Rusije i Irana

© AP Photo / Fethi Belaid/ Pool photoSamit Arapske lige u Tunisu
Samit Arapske lige u Tunisu - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
Pratite nas
Saudijska Arabija ulaže napore kako bi se Sirija već sledećeg meseca vratila u Arapsku ligu što bi bila pobeda Rusije i Irana uprkos upozorenjima Vašingtona, piše agencija „Blumberg“, pozivajući se na izvore.
Učešće Sirije u Arapskoj ligi je suspendovano u novembru 2011. nakon optužbi o nasilnom gušenju građanskih demonstracija. Tada je Damask optužio ostale članice organizacije da „deluju po naređenjima Zapada i Sjedinjenih Američkih Država“. Istog meseca Arapska liga je uvela sankcije protiv Sirije.
Međutim, kako piše „Blumberg“, obnavljanje članstva Damaska u Arapskoj ligi podržavaju, pored Saudijske Arabije, i Ujedinjeni Arapski Emirati. Povratku Sirije u organizaciju protive se Kuvajt i Katar, mada sagovornici agencije sumnjaju da će dve pomenute države i dalje moći dugo da se odupru pritisku Rijada.
Ipak, agencija ne isključuje mogućnost da napori koje ulaže Saudijska Arabija mogu i da propadnu. Kako se navodi, američke vlasti su upoznate sa tim naporima, ali uprkos upozorenjima svesne su da ne mogu imati značajniji uticaj na delovanje kraljevine.

„Blumberg“ podseća da je Arapska liga formirana pre oko 80 godina, da sada ima relativno mali međunarodni uticaj, ali da bi povratak Sirije pre svega imao simboličan značaj – to bi predstavljalo udarac uticaju SAD na Bliskom istoku i učvrstilo bi podelu između regiona i zapadnih vlada. Pored toga, to bi bila i simbolična pobeda za Rusiju i Iran koje podržavaju Asada. Kako se navodi, Iran pruža Siriji različitu podršku već nekoliko decenija, dok Rusija nastoji da ojača međunarodnu podršku svoje pozicije u kontekstu sukoba u Ukrajini.

Sedište Arapske lige nalazi se u Kairu, a organizacija obuhvata 22 zemlje: Siriju, Egipat, UAE, Irak, Liban, Saudijsku Arabiju, Jordan, Jemen, Katar, Palestinu, Kuvajt, Libiju, Mauritaniju, Maroko, Sudan, Somaliju, Bahrein, Komori, Džibuti, Oman, Alžir i Tunis.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2022
RUSIJA
Lavrov: Moskva ceni stav zemalja Arapske lige o Ukrajini
Bivši generalni sekretar Arapske lige Amr Musa na okruglom stolu Foruma Valdaj u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2020
Bivši generalni sekretar Arapske lige: Povratak Sirije u Ligu je blizu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala