Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vojska Srbije vežba sa vojskom Amerike - izuzetak od suspenzije svih vežbi sa stranim snagama

© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo odbraneVežba "Platinasti vuk 2021" kod Bujanovca u kojoj učestvuju vojnici iz devet zemalja i Vojska Srbije
Vežba Platinasti vuk 2021 kod Bujanovca u kojoj učestvuju vojnici iz devet zemalja i Vojska Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
Pratite nas
Vežba „Platinasti vuk 23“ biće održana sredinom juna na jugu Srbije, a na njoj će učestvovati vojske SAD, Srbije i 10 partnerskih država, rekao je ministar odbrane Miloš Vučević.
U održavanju te vežbe „nema nikakvih skrivenih signala i poruka ili probnih balona“, a Srbija ne napušta kurs vojne neutralnosti, rekao je Vučević za Televiziju B92.

Vlada Srbije odobrila vežbu

„Procena vojnog vrha, Generalštaba i Ministarstva odbrane bila je da se obratimo Vladi Srbije da se dozvoli ta jedna međunarodna vojna vežba, najveća na teritoriji naše države. To je javna odluka Republike Srbije. Vežba će biti na jugu Srbije, sa 11 zemalja partnera, u junu ove godine. Niti je to naznaka, skrivena ili javna, da Srbija napušta kurs vojne neutralnosti. To je procena Ministarstva odbrane i države da je ta vojna vežba korisna za pripadnike Vojske Srbije, koji jačaju svoje sposobnosti i nivo obuke kroz takav vid vojnih vežbi“, rekao je Vučević.
Ministar odbrane je dodao da su se vodili prema koristi i značaju te vežbe za našu vojsku, ali i međunarodnom ugledu Vojske Srbije.
„Ja sam ponosan što je naša država zauzela i zadržala taj kurs vojne neutralnosti, koji je danas veoma osporen. Niko nije oduševljen kada to kažete. I jedni i drugi, treći i peti, smatraju da treba da budete svrstani negde, jer ako niste onda ste de fakto protiv njihovog vojnog saveza. Mi vrlo glasno i jasno kažemo sve ono što je naša politika. Nema tu nikakvih tajnih stvari, paktova. Zna se koja je politička pozicija Srbije, zna se koji je naš odnos“, naglasio je Vučević.
Održavanje vežbe još ranije je najavio viši savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole, kada se na Tviteru zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na konstruktivnom angažmanu u dijalogu Beograda i Prištine u Ohridu. Šole se tada zahvalio Srbiji i na ponovnom angažovanju sa SAD u odbrambenim vojnim vežbama, uz hešteg „Platinasti vuk“.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo odbrane Republike SrbijeMeđunarodna vojna vežba „Platinasti vuk 21“
Međunarodna vojna vežba „Platinasti vuk 21“ - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
Međunarodna vojna vežba „Platinasti vuk 21“
Poslednji put vežba „Platinasti vuk“ održana je na jugu Srbije 2021. godine. Tada su učestvovale snage BiH, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, SAD, Slovenije, Velike Britanije, Francuske i Srbije.
Kako navodi Vojska Srbije, „Platinasti vuk“ je vežba koje se realizuje u Srbiji od 2014. godine sa idejom da se osim neposredne pripreme za učešće u multinacionalnim operacijama da podsticaj za razvoj baze „Jug“ kao regionalnog centra za obuku.

Izuzetak od obustave vežbi za stranim partnerima

Inače, u Zaključku Vlade Srbije o situaciji u Ukrajini, donetom u februaru prošle godine, u tački 9. navodi se sledeće:
„Polazeći od principa vojne neutralnosti Republike Srbije, a imajući u vidu strahovite pritiske kojima je država Srbija izložena, potrebno je da se sve planske i vežbovne aktivnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije sa stranim partnerima odmah prekinu, kao i da se takve aktivnosti ne preduzimaju do daljnjeg“.
Iz Ministarstva odbrane saopštili su da je „zaključkom Vlade Republike Srbije od 16. marta 2023. godine, odobrena realizacija međunarodne taktičke vežbe 'Platinasti vuk 23', čime je ta vežba izuzeta iz moratorijuma na planiranje, pripremu i realizaciju vežbi sa stranim partnerima u zemlji i inostranstvu“.
„Razlog za donošenje ovakve odluke je ispunjavanje preuzetih obaveza Republike Srbije u vezi sa učešćem Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama", naveli su iz Ministarstva odbrane u odgovoru na pitanje RT Balkan.
Ministarstvo odbrane navelo je da će „međunarodna taktička vežba 'Platinasti vuk 23' biti održana od 16. do 30. juna 2023. godine u Republici Srbiji zajedno sa više partnerskih zemalja sa kojima Vojska Srbije učestvuje u multinacionalnim operacijama“.
„Cilj ove vežbe je održavanje postignutog nivoa interoperabilnosti jedinica Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama“, navode iz Ministarstva odbrane i posebno ističu da moratorijum na međunarodne vojne vežbe još uvek traje, te da je ova vežba s NATO - izuzetak.
„Napominjemo da je i dalje na snazi Zaključak Vlade Republike Srbije od 27. februara 2022. godine, kojim se prekidaju i odlažu sve aktivnosti u vezi sa vežbama sa stranim partnerima“, naglašavaju iz Ministarstva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala