- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Bela kuća: SAD dozvoljavaju ukrajinskim snagama da izvode napade na nove ruske regione

Pratite nas
U toku je 406. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ukrajinski dron je pao u blizini Zaporoške nuklearne elektrane. Nastavljaju se borbe u Artjomovsku (Bahmutu). Moskva ne vidi perspektive za pregovore sa Kijevom, rekao je Dmitrij Peskov.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:21 05.04.2023
Ukrajinski portal "Strana" javlja da su u Kupjansku, Harkovska oblast, odjeknule eksplozije.
Pre eksplozija na 30 minuta bila je proglašena vazdušna opasnost.
Eksplozije su se čule i u Sumskoj oblasti.
22:14 05.04.2023
Grčka neće isporučivati Ukrajini modernizovane tenkove „leopard 2“ i PVO sisteme S-300 ruske proizvodnje, izjavio je grčki ministar odbrane Nikolaos Panajatopulos.
On je najavio da će sutra u posetu Grčkoj doći ukrajinski ministar odbrane Aleksandar Reznikov.
„Biće raznih priča, mnogo spekulacija, analiza o tome da će on doći da traži oružje, da ćemo dati avione, S-300, ovo, ono, biće raznih glasina. Naš stav je od samog početka jasan i nedvosmislen. Daćemo to što možemo da damo, ne dajemo ništa što bi čak i malo da oslabi našu sopstvenu bezbednost“, rekao je ministar pred poslanicima parlamenta.
21:41 05.04.2023
Sjedinjene Američke Države ne pomažu Ukrajini da vrši napade van njene teritorije, ali dozvoljava Kijevu da vodi vojna dejstva u novim regionima Rusije, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi.
„Ne obezbeđujemo uslove i ne ohrabrujemo Ukrajince da izvode napade van Ukrajine“, rekao je on na brifingu.
Istovremeno, predstavnik Bele kuće je primetio da Sjedinjene Američke Države nastavljaju da daju ukrajinskoj vojsci mogućnost da vodi vojne operacije kako bi zauzela regione koji su se pridružili Rusiji od 2014. godine, odnosno Krim, DNR, LNR, Zaporoška i Hersonska oblast.
21:35 05.04.2023
U zaporoškoj oblasti privedena su dvojica informatora koji su ukrajinskim artiljercima javljali koordinate, saopštio je predstavnik policije.
„Zločinci su navodili i korigovali vatru kada su pripadnici Oružanih snaga Ukrajine granatirali položaje Oružanih snaga (Rusije) i civilne infrastrukture u naseljima koja se nalaze u blizini kontakt linije“, rekao je on.
Informatori su uhvaćeni u napuštenoj kući u Pologovskom okrugu. Operativci su u njoj našli sredstva za osmatranje i vezu. Pritvorenima preti dugotrajna zatvorska kazna.
20:53 05.04.2023
SAD računaju da će isporučiti Ukrajini tenkove „abrams“ do kraja godine, ali obuka ukrajinskih vojnika za upravljanje ovim tenkovima još nisu počele, izjavila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.
20:31 05.04.2023
Ukrajinski pilot koji je priveden u Brjanskoj oblasti izjavio je prilikom saslušanja da je izvršavao zadatak za 50 hiljada grivni (oko 1.250 evra) i da čak nije ni znao da je preleteo u Rusiju. Njegov zadatak bio je da leti za drugim avionom i fotografiše okolinu.
On je sa sobom nosio automatsku pušku, šaržere i pancir koji su mu dali za „zaštitu“.
Kako je saopštio portparol Ruske garde, pilot je leteo pomoću sredstava veze, a drugog aviona nije bilo.
20:02 05.04.2023
Poljski predsednik Andžej Duda uveren je da uskoro neće biti granice između Ukrajine i Poljske.
„Nadam se da posle rata neće biti fizičke granice između Poljske i Ukrajine. Posebno kad Ukrajina postane deo Evropske unije. Da obični ljudi, kada budu putovali iz Ukrajine u Poljsku, neće znati da je nekada postojala ta granica, da će je prepoznavati samo po nekim zgradama koje tamo stoje, gde su nekada bile granične provere“, rekao je Duda, govoreći na poljsko-ukrajinskom forumu.
„Ne sumnjam da će to tako biti“, dodao je on.
19:55 05.04.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da su se Kijev i Varšava dogovorili o novom paketu vojne pomoći.
Ukrajina će, između ostalog, dobiti avione MiG-29, oklopne transportere „rosomak“ i raketne sisteme „piorun“.
18:52 05.04.2023
Bela kuća je saopštila da je ruski ambasador Anatolij Antonov u SAD 30. marta bio pozvan na razgovor u Stejt department.
„Možemo da potvrdimo da je ambasador Antonov bio pozvan u Stejt department 30. marta i da ga je tamo primila zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland“, rekao je novinarima koordinator strateških komunikacija u Savetu za nacionalnu bezbednost Amerike Džon Kirbi.
Antonov je pozvan zbog privođenja novinara američkog „Vostrit džornala“ Evana Gerškoviča.
18:51 05.04.2023
Ukrajina ima jedinice koje su obučavane u pozadini i još nisu bile uključene u borbe, ali su i dalje prilično udaljene od linije fronta, izjavio je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin.
On je dodao da su ruske snage spremne na moguću kontraofanzivu ukrajinske vojske u Donbasu.
„Naša odbrana sada je ešelonirana prilično duboko duž cele linije fronta, na svim delovima – uključujući i Krim, i zaporoški deo, i ugljedarski, i donjecki i avdejevski. Nemamo jednu liniju odbrane, već nekoliko, ponekad četiri ili više“, objasnio je Gagin za televizju „Rusija 1“.
Istovremeno je napomenuo da sumnja u kvalitet rezervi koje je Kijev pripremio za takvu kontraofanzivu. Prema njegovim rečima, ukrajinske vlasti pozivaju nesposobne za službu, maloletna lica i žene.
„Sumnjam da je ovih 40 hiljada ljudi o kojima se govori, zaista obučeni i zaista mobilisani. Sumnjam u njihov kvalitet, jer se, najverovatnije, misli na one ljude koji su praktično nasilno sakupljeni širom Ukrajine, koji su bili podvrgnuti prisilnom mobilizacijom“, rekao je on.
18:34 05.04.2023
U Brjanskoj oblasti Rusije srušio se ukrajinski laki avion, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB).
„Avion se srušio iz nepoznatih razloga kod sela Butovsk“, precizira se u saopštenju.
Ruski graničari priveli su pilota koji je pokušao da pobegne na ukrajinsku teritoriju.
18:13 05.04.2023
Kompanija „Ukrajinska oklopna vozila“ saopštila je da je obnovila serijsku proizvodnju minobacačkih mina kalibra 60 mm i isporučila ukrajinskoj vojsci više od 100 hiljada jedinica.
Prema rečima generalnog direktora kompanije Vladislava Belbasa, kompanija koristi princip distributivne proizvodnje. Ovo je jedini ukrajinski minobacački metak koji proizvodi vojno-industrijski kompleks zemlje. Kompanija je u proizvodnji koristila pristup NATO-a. Municija se može odmah koristiti na položajima bez dodatne pripreme.
16:26 05.04.2023
Turska se nije pridružila sankcijama Rusiji i namerava da nastavi ovu politiku, izjavio je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin u intervjuu za agenciju Anadolija.
„Nismo se pridružili sankcijama, jer one nisu uvedene u okviru UN. Istovremeno, priznajemo i podržavamo pravo Ukrajinaca na odbranu i zaštitu, a takođe branimo principe teritorijalnog integriteta. Ovakvu uravnoteženu politiku vodili smo i do sada i tako ćemo i nastaviti“, rekao je on.
16:23 05.04.2023
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da su vrata NATO otvorena za Ukrajinu, ali da ona mora da se uskladi sa standardima Alijanse.
16:05 05.04.2023
Britanski nosač aviona „Kraljica Elizabeta“ biće upućen u Sredozemno more tokom ove godine u cilju demonstracije vojne moći Britanije protiv Rusije i obuzdavanja „ruske agresije“, piše londonski „Tajms“.
List navodi da će nosač predvoditi udarnu grupu na Sredozemnom moru četvrti put u poslednje četiri godine, a njegovo raspoređivanje omogućiće lovcima F-35 da lete nad Crnim morem.
15:41 05.04.2023
Služba bezbednosti Ukrajine optužila je 15 kompanija da navodno rade u interesu Rusije.
„Služba bezbednosti i Državni istražni biro identifikovali su 15 kompanija u Kijevu i oblasti koje su radile u interesu zemlje-agresora. Utvrđeno je da rad ovih preduzeća kontroliše bivši zamenik sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Vladimir Sivkovič, koji je osumnjičen za izdaju i špijunažu“, navodi se u saopštenju SBU na Telegramu.
Prema podacima SBU, ova preduzeća su obavljala svoje aktivnosti u oblasti trgovine, finansija i transporta, a takođe pružala usluge u oblasti nekretnina.
Prihod ovih kompanija od komercijalnih aktivnosti navodno je bio usmeren na podršku Rusiji. Prema podacima Državnog istražnog biroa, u sredu su u 15 kompanija izvršeni pretresi.
14:08 05.04.2023
Vladimir Zelenski u Varšavi o mogućem povlačenju ukrajinskih trupa iz Artjomovska: Ako bude postojala opasnost od gubitka ljudstva zbog opkoljavanja, doneće se „pravilna odluka“
Prema rečima poljskog predsednika Andžeja Dude, Poljska će Ukrajini isporučiti 14 lovaca MiG-29, dok će sebi ostaviti modernizovane verzije po standardima NATO.
Četiri lovca su već predata Ukrajini.
13:30 05.04.2023
Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
◾Ruske trupe osujetile su kontranapad Oružanih snaga Ukrajine u Seversku, u DNR;
◾U pravcu Donjecka ukrajinska vojska je izgubila više od 410 vojnika i plaćenika;
◾Ruske trupe su likvidirale više od 80 ukrajinskih vojnika na pravcu Krasnog Limana;
◾Oružane snage Rusije uništile su dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u DNR i Zaporoškoj oblasti;
◾Oružane snage RF osujetili su aktivnosti 5 ukrajinskih diverzantskih grupa u pravcu Kupjanska;
◾Oružane snage Rusije su pogodile komandne centre i osmatračnice bataljona dve brigade Oružanih snaga Ukrajine;
◾Oboren je ukrajinski MiG-29 u DNR.
13:23 05.04.2023
Jedna osoba je povređena u napadu dronom sa eksplozivom u Suzemskom okrugu, saopštio je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz. Kako je istakao, nema materijalne štete.
11:04 05.04.2023
Ukrajinske snage završile su pripreme za kontraofanzivu u Zaporoškoj oblasti, rekao je Vladimir Rogov za Sputnjik.
"Spremni su i čekaju zeleno svetlo. To može da se desi u svakom trenutku. I mi smo spremni da dočekamo neprijatelja", istakao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala