- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Trostruki udar“: Otkriveno koje je „oružje“ Saudijska Arabija dala Rusiji

CC0 / Pixabay / Kraljevski dvorac u Rijadu, prestonici Saudijske Arabije
Kraljevski dvorac u Rijadu, prestonici Saudijske Arabije - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
Pratite nas
Rusija se nalazi u povoljnom položaju jer je energetska politika Saudijske Arabije usmerena protiv Sjedinjenih Američkih Država, piše britanski „Telegraf“.

„Zapadu je nanet trostruki udarac. Visoke cene nafte će stimulisati inflaciju. Odluka OPEK plusa govori o tome da Saudijska Arabija okreće leđa Zapadu, a lice prema Kini. Rast cena nafte će olabaviti i sankcije protiv Rusije čiji će prihodi rasti“, navodi se u članku.

U odnosima sa Rijadom će jedan od glavnih pobednika, najverovatnije, biti predsednik Rusije Vladimir Putin. Analitičar Bendžamin Hilgenštok je predstavio izveštaj u kome se navodi da povećanje cene sirove nafte za jedan dolar povećava prihode Rusije za oko 2,7 milijardi dolara godišnje.
U članku se navodi, da su zapadne sankcije na rusko gorivo zakasnile. One su počele da deluju tek u decembru 2022. godine, međutim, kada su prihodi Moskve počeli da padaju „umešao se OPEK i ponovo ih podstakao“.
„Dok Rusija zarađuje, Zapad slabi pod pritiscima inflacije“, ističe se u članku.
Nakon ministarskog sastanka 3. aprila nadzornog odbora OPEK plus je saopšteno da će dodatno dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte nekoliko zemalja alijanse zajedno sa Rusijom do kraja 2023. godine iznositi 1,66 miliona barela dnevno. Dan ranije je devet država u okviru OPEK plusa, uključujući Saudijsku Arabiju, najavilo dodatno dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte počev od maja do kraja 2023. godine.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
RUSIJA
Peskov o odluci o smanjenju proizvodnje nafte: Zemlje vode nezavisnu politiku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala