- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin danskom ambasadoru: Očekujemo podršku međunarodnoj komisiji o diverzijama na "Severnom toku"

© Foto : Nickolay Ryutin / © Nord Stream 2 Gasovod "Severni tok 2"
Gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je nadu da će biti formirana međunarodna komisija za istragu o terorističkim napadima na gasovode „Severni tok 1“i „Severni tok 2“.
Novi ambasadori više država uručili su danas na ceremoniji u Kremlju ruskom predsedniku akreditive a on ih je, između ostalog, podsetio na napade na ruske gasovode.
„U prvom redu ću podsetiti na diverzije na gasovodima ‘Severni tok 1’ i ‘Severni tok 2’. Nadamo se, ambasadore, da danska strana podržava naš predlog o formiranju nezavisne međunarodne komisije koja bi utvrdila okolnosti onoga što se dogodilo“, rekao je on tokom obraćanja novom danskom ambasadoru.
Putin je rekao da su Danska i Rusija istorijski bliske ali da je sada u Baltičkom moru nestabilno.
„Naši zvanični odnosi sa Danskom traju 530 godina, nekada su i carske porodice imale i rodbinske veze. Naše zemlje su istorijski uvek bile bliske i ponašale su se kao dobri susedi na Baltičkom moru. Danas je u Baltičkom moru bukvalno nestabilno“, rekao je ruski predsednik, misleći na gasovode.
Na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu – „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“ dogodile su se eksplozije 26. septembra 2022. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile ciljanu sabotažu. Operater gasovoda, kompanija „Nord Stream AG“, saopštio je da su oštećenja na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti vreme njihove popravke. Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da je eksplozija na gasovodu očigledan teroristički akt.
Žurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
RUSIJA
Skrivene namere CIA: Herš otkriva šta se krije iza pisanja zapadnih medija o „Severnom toku“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala