- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pokušaj ocrnjivanja i dobro proračunata igra: Šta stoji iza optužbi protiv Donalda Trampa

© AP Photo / John MinchilloDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
Pratite nas
Iza pokretanjaj krivičnog postupka protiv Donalda Trampa stoji nastojanje da se ocrni bivši predsednik pred američkim narodom i spreči njegovo učešće na izborima sledeće godine. Kako ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti, demokrate imaju veliki strah da Tramp može da pobedi na izborima i počne da radi na normalizaciji odnosa sa Moskvom.
Kako je izjavio bivši američki predsednik Donald Tramp, sve optužbe protiv njega predstavljaju pokušaj da se osujeti njegova kandidatura za predsednika SAD.
„Nikada nisam mislio da bi se tako nešto moglo dogoditi u Americi. Jedini zločin koji sam počinio je da neustrašivo branim našu naciju od onih koji žele da je unište“, izjavio je bivši američki predsednik.

Dobro proračunata igra

Ruski politikolog Jurij Svetov objašnjava za Sputnjik da ovim akcijama demokrate pokušavaju da spreče bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da učestvuje na sledećim izborima.
„Dosadašnje procene istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Tramp ima šanse da pobedi na ovim izborima. Međutim, demokrate žele da na vlasti ostane njihov kandidat i uopšte ne razmatraju druge opcije. Ali kako ima šansi da te izbore izgube, pretpostavljaju da će, ako Tramp ispadne iz igre, njima biti lakše da pobede. I sve ove akcije su jednostavno povezane sa pokušajem da se postigne njegovo uklanjanje sa izbora. U ovoj zemlji sada se odvija dobro proračunata igra“, konstatuje Svetov.
Prema rečima ruskog političkog analitičara Pavela Šipilina, Tramp predstavlja veliku konkurenciju demokratama i zbog toga oni na sve načine pokušavaju da ga ocrne pred narodom.
„Njima je Tramp pretnja. Zbog toga mu i prete da će završiti u zatvoru. Međutim, američke demokrate, odnosno inicijatori ove akcije se ipak nalaze pred veoma teškim izborom: s jedne strane ne žele da prihate da Tramp verovatno može da postane predsednik, dok s druge strane, ako ne dozvole da bivši predsednik izađe na izbore, nije isključeno da neće početi građanski rat. Međutim, hapšenje Trampa i svi ovi pritisci sada idu u korist njegovim protivnicima – narod ne voli kada se protiv kandidata podižu političke optužbe. Sve je ovo smišljeno. Jednostavno je jasno da demokrati ne žele da dozvole da Tramp sedne opet u predsedničku fotelju“, kaže naš sagovornik.
Sa ovom ocenom slaže se i vodeći istraživač za bezbednosne studije Ruske akademije nauka Konstantin Blohin. Prema njegovim rečima, Tramp je jedan od najpopularnijih kandidata Republikanske partije.
„On ima oko 50 odsto podrške među republikancima. Stoga, naravno, demokrate Trampa smatraju glavnim protivnikom na ovim izborima. Oni se njega plaše jer nemaju kandidata koji bi se mogao uopšte porediti sa Trampom. I zbog toga žele da mu oduzmu mogućnost da se kandiduje. Međutim, to će izazvati talas socijalnih protesta“, veruje Bloohin.

Boje se moguće normalizacije odnosa sa Rusijom

Međutim, prema mišljenju ovog eksperta, demokrate možda strahuju i od činjenice da ako Tramp pobedi na predsedničkim izborima može da počne da radi na normalizaciji odnosa sa Rusijom.
„On je ranije pokušavao da realizuje normalan politički kurs sa Rusijom. Međutim, bio je zaustavljen od strane Kongresa i establišmenta. Odmah su počeli da mu prete sa dva pokušaja impičmenta. Zatim su ga optužili da je navodno agent Kremlja, putinista...“, podseća sagovornik Sputnjika.
Na pitanje da li postoji mogućnost da ako Tramp bude glavni kandidat republikanaca za predsednika da mu tokom kampanje izreknu osuđujuću kaznu, Pavel Šipilin kaže da se demokrate verovatno neće upustiti u ovu opasnu igru.
„Oni znaju da se Tramp neće uplašiti. Moguće da će se još malo poigrati sa ovim hapšenjima i shvatiti da od toga neće biti ništa. A ipak ne žele da dovedu situaciju do građanskog rata“, smatra Šipilin.
Konstatin Blohin dotle ne isključuje ni ovu mogućnost.
„Sasvim je moguće da imaju želju da mu naude. Zbog šizofrenije koja vlada u Sjedinjenim Američkim Državama sve je moguće“, naglašava stručnjak.
Podsetimo, tužilaštvo Njujorka podiglo je optužnicu protiv Donalda Trampa. Bivši predsednik se tereti po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa, pošto su ga tužioci optužili da je, između ostalog, organizovao plaćanja dvema ženama pre izbora 2016.godine kako bi sprečio objavljivanje informacija o njihovim vezama sa njim. Tužioci u Njujorku navode da je Tramp falsifikovao dokumente u pokušaju da utiče na ishod predsedničkih izbora 2016. godine.
Kako ocenjuje „Foks njuz“, maksimalna moguća kazna koja preti bivšem američkom predsedniku SAD Donaldu Trampu po ukupnoj optužbi je 136 godina zatvora.
Treba napomenuti da je Tramp prvi bivši predsednik u istoriji SAD koji se suočio sa krivičnim prijavama. On se izjasnio da nije kriv, a njegovi advokati su slučaj nazvali političkim.
Automobil i pratnja Donalda Trampa napuštaju dvorište suda na Menhetnu - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
SVET
Tramp se izjasnio da nije kriv, sledeće saslušanje zakazano za 4. decembar /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala