- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Jezivi crveni krug prečnika 360 kilometara blještao poput NLO-a iznad Jadrana /foto/

CC0 / Pixabay / Ilustracija
Ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2023
Pratite nas
Iznad centralnog dela Italije i Jadrana se u noći 27. marta mogao videti prsten crvene svetlosti koji je izgledao kao prizor iz naučno-fantastičnih filmova. Iako je prema tvrdnjama svedoka ova pojava bila kratkotrajna, fotograf Valter Binoto je uspeo da napravi snimke, koji su postali viralni i pokrenuli gomilu teorija.
Ipak, ubrzo su se oglasili naučnici i objasnili o čemu je reč. Pojava je poznata i kao - emisija svetlosti i perturbacija veoma niske frekvencije usled izvora elektro-magnetnih impulsa, ili skraćeno ELVE.
Prečnik kruga je u ovom slučaju iznosio 360 kilometara, a on predstavlja vrstu perturbacija nastalih u stratosferi ili mezosferi usled intezivne elektrifikacije grmljavine. Drugim rečima, kada elektromagnetni impulsi munje pogode jonosferu naše planete u njenim gornjim delovima dolazi do pojave crvene svetlosti.
Prvi put su zabeleženi 1990. godine, a razlog za ovo leži u činjenici da su uglavnom vidljivi samo iz svemira. Stručnjaci tvrde da je nekoliko njih uhvaćeno objektivima kamera NASA, ali da ova poslednja predstavlja najbolju sliku sa Zemlje, prenela je „Nacionalna geografija“. I to sve zahvaljujući moćnoj oluji koja je zahvatila Ankonu i proizvela moćne električne udarne talase.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala