- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Situacija u severnoj Evropi kardinalno se menja – Rusija će morati da preduzme uzvratne mere

© AFP 2023 / Joel SagetMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
Pratite nas
Nakon ulaska Finske u NATO situacija u severnoj Evropi kardinalno će se promeniti i Moskva će biti primorana da preduzme uzvratne vojno-tehničke i druge mere kako bi se otklonile pretnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
„Nakon što se linija direktnog kontakta NATO-a sa granicama Rusije povećala više od dva puta, situacija u severnoevropskom regionu, koji je ranije bio jedan od najstabilnijih u svetu, kardinalno se promenila. Severnoatlantska alijansa je napravila još jedan korak bliže teritoriji Rusije“, navodi se u komentaru ruskog spoljnodiplomatskog resora.
Napominje se da će sada Rusija biti primorana da preduzme uzvratne mere kako vojno-tehničke, tako i druge prirode u cilju otklanjanja pretnji po nacionalnu bezbednost.
„Konkretni koraci u odbrambenoj izgradnji na severozapadnim granicama Rusije zavisiće od konkretnih uslova za integraciju te zemlje u Severnoatlantsku alijansu, uključujući raspoređivanje vojne infrastrukture NATO-a i udarnih sistema naoružanja na njenoj teritoriji“, saopštila je ruska strana.
Ulaskom u NATO, Finska je zvanično odustala od svog identiteta i nezavisnosti, dodaje se u saopštenju.
„Politika vojnog nesvrstavanja koju je do sada vodio Helsinki dugo je služila finskim nacionalnim interesima i bila je jedan od važnih faktora za osiguravanje poverenja u regionu Baltičkog mora i na evropskom kontinentu u celini. Sada je to već prošlost. Finska je postala jedna od malih članica Alijanse koja ništa ne odlučuje i izgubila je svoj poseban glas u međunarodnim poslovima“, poručuje ruska strana.
Ranije je premijer Poljske Mateuš Moravjecki saopštio da je Finska zvanično postala 31. članica NATO-a.
Vojnici tokom proslave Dana padobranaca na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
RUSIJA
Kremlj: Ulazak Finske u NATO primorava Rusiju da preduzima kontramere
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala