- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zviždali su Novaku zbog „crvenog“ – on je pronašao rešenje i u dresu Srbije dobio pehar od legende

© AFP 2023 / PEDRO ZENKLNovak Đoković, Euzebio, Eštoril
Novak Đoković, Euzebio, Eštoril - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
Pratite nas
Početak aprila tradicionalno je rezervisan za sezonu na šljaci. Među prvim turnirima na ovoj polozi je onaj koji se igra u portugalskom gradu Eštorilu, a iako tamo nema najboljeg tenisera na svetu Novaka Đokovića, čuvena priča o njegovom učešću iz 2007. i dalje je hit.
Naime, kao veliki ljubitelj fudbala, Đoković je u nedelju uveče otišao na najveći lisabonski derbi, Benfika - Sporting, i tako prpopustio tradicionalnu žurku tenisera.
Sledećeg dana predsednik Benfike mu je poslao poklon, crveni dres sa njegovim prezimenom na leđima. Đoković je izašao u tom dresu na teren i doživeo glasne zvižduke i uvrede od strane publike.
Ono što Srbin tada nije sigurno znao je da je Benfika popularna u Lisabonu, dok Sporting kao specifičan klub ima izrazito veliku bazu navijača baš u Eštorilu.
U prvom kolu Novak je posle eliminacije Andrejeva u tri seta obukao dres Benfike i ostao zbunjen zbog zvižduka s tribina.
Organizatori su mu se izvinili i objasnili u čemu je nesporazum, što je nateralo kasnije Đokovića da se našali na konferenciji za medije. Zatim je Novak stigao do finala gde je pobedio Francuza Gaskea i osvojio titulu.
Posle pobedničkog poena Srbin je bacio dres Benfike u publiku što je značilo da je morao da pronađe neki novi za ceremoniju dodele trofeja.
A onda je ponovo izvukao crveni dres iz torbe. Bio je to dres reprezentacije Srbije koji je na kraju ispolivan šampanjcem. Đoković je, dakle, samo jednom igrao u Eštorilu, ali je i tada učinio da taj turnir ostane zapamćen u istoriji.
Novak je trofej namenjen pobedniku u Eštorilu primio lično od čuvenog Euzebija jednog od najvećih fudbalera svih vremena.
Ostao je veran navijač Benfike i posle tog turnira, a klub iz Lisabona mu je 2011. poklonio novi crveni dres sa brojem jedan, kada je Đoković prvi put u karijeri postao najbolji teniser sveta.
*Pogledajte najnoviju epizodu Sputnjik sporta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala