- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Grčka drama pod obručima – zna li se ko šta radi?

© Sputnik / Lola ĐorđevićLopta u obruču
Lopta u obruču - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
Pratite nas
Ako želite da vidite neku dramu u grčkoj košarci ove sezone, a nisu vam dovoljni samo večito zavađeni Olimpijakos i Panatinaikos, postoji i Jonikos iz Nikaje, koji je predmet ove neobične priče.
Istorijski slavan grčki klub, koji se 2019. vratio u elitu posle 32 godine dekadencije i propadanja, sada je bliži ponovnom ispadanju u niži rang više nego ikada.
Jonikos u subotu 9. aprila igra najvažniju utakmicu u poslednjih nekoliko godina, protiv ekipe Karditsas u gostima. Oba tima su na skoru od 4-17, tako da pobednik opstaje, a poraženi ide u niži rang. Klub iz Nikaje, predgrađa Atine, nadomak Pireja, iskusio je nekoliko problema tokom sezone, posebno kada je u pitanju pozicija trenera.
Minulog ponedeljka ponovo je angažovan Angelos Cikliras. Grčki stručnjak, koji je prvobitno boravio na klupi ovog kluba od 28. marta 2022, sprema se za svoj treći angažman na klupi u poslednjih godinu dana.
Cikliras je prvi put otpušten 12. oktobra prošle godine na svoj zahtev zbog zdravstvenih razloga. Tada ga je zamenio Kostas Meksas, sadašnji asistent u Panatinaikosu, a potom je posao trenera obavljao i asistent Janis Livanos.
Međutim, 1. februara ove godine, kada se oporavio, Cikliras je ponovo seo na klupu kluba iz Nikaje.
„Od starta smo rekli da su za njega uvek naša vrata otvorena“, istakao je klub.
Ali, samo sedam nedelja kasnije, isti taj Jonikos je ponovo tražio trenera posle ostavke Ciklirasa i njegovog asistenta Livanosa. Pored njih dvojice, klub su napustili i tehnički direktor Vanhelis Aleksandris, generalni direktor Tanasis Dunis i predsednik kluba Janis Kirjakopulos.
U svojoj oproštajnoj poruci, predsednik Kirjakopulos je objasnio da je prisiljen na ostavku jer nije u mogućnosti da obezbedi neophodna sredstva za opstanak kluba. Kao glavni razlog naveo je to da je Košarkaški savez Grčke namerno obustavio isplatu sume koja obezbeđuje noramalan život kluba i to iz sredstava koja država prikuplja od kladionica.
Inače, Grčka košarkaška federacija se pohvalila čak da je ove 2023. prihodovala najviše novca u istoriji kada su sponzorstva u pitanju. Od 3,8 miliona evra u 2021, preko 9 miliona u 2022, ove godine su zaradili 9,2 miliona evropskih novčanica. Gro sredstava stigao je zahvaljujući odličnom marketingu novog rukovodstva i umeću da iskoriste činjenicu da imaju jednog od najvećih NBA zvezda Janisa Adetokumba.
© FIBAJanis Adetokumbo
Janis Adetokumbo - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
Liga je, u međuvremenu, pokrenula istragu zbog potencijalnog nameštanja utakmice od strane Jonikosa protiv Kolososa sa Rodosa u kojoj su Atinjani poraženi kao gosti sa 89:48. U mnogim kladionicama je hendikep bio 10,5 na pobedu domaćina pre utakmice, ali kako se bližio start meča hendikep je narastao do 28,5 pa je utakmica izbačena iz ponuda kladionica.
Sumnju je dodatno podigla i odluka iskusnog Lukasa Mavrokefalidisa (39) da napusti klub posle sporne utakmice, uz poruku da nema šanse da se vrati u Jonikos. Ni po koju cenu, poručio je bivši as Panatinaikosa.
Poslednjih dana ipak je došlo do novih zanimljivih događaja u Jonikosu. Mnogi važni igrači su napustili tim, poput bivšeg pleja Olimpijakosa Vanhelisa Mancarisa, pa je ugovor dobio veteran Stiven Bart Džunior.
Amerikanac (39 godina) nastupao je za tim u sezoni 2019/20, a sada je stigao da pomogne. U Jonikosu su čak želeli da vrate ponovo Mavrokefalidisa, ali je ovaj ostao čvrst u svojoj nameri da ne zaigra više za ovaj klub.
Zato će Jonikos posle svog haosa imati težak zadatak da izbori opstanak.
*Pogledajte najnoviju epizodu Sputnjik sporta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala