- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Finska postala 31. članica NATO; Rusija sprema odgovor

© AP Photo / Virginia MayoSedište NATO-a u Briselu
Sedište NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
Pratite nas
Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto predao je dokument o pristupanju NATO što je i poslednji korak u formalnoj proceduri ulaska zemlje u Alijansu.

"Sada kada smo dobili taj dokument možemo da objavimo da je Finska postala 31. članica Severnoatlantskog sporazuma", izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken na svečanoj ceremoniji.

Ceremonija je direktno prenošena na sajtu NATO. Na kraju ceremonije zastava Finske podignuta je ispred sedište organizacije.
Dokumenti o pristupanju novih država-članica čuvaju se u SAD.
Pristupanje Finske NATO podudarilo se sa godišnjicom potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma 1949. godine u Vašingtonu.

Helsinki: Članstvo nije upereno ni protiv koga

U saopštenju predsednika Finske ističe se da članstvo te zemlje u NATO nije upereno ni protiv koga.
„Članstvo takođe ne menja osnovu i ciljeve naše spoljne politike i politike bezbednosti. Finska je stabilna i predvidljiva skandinavska zemlja koja stremi mirnom rešavanju sukoba. Principi i vrednosti koji su važni Finskoj određivaće našu spoljnu politiku“, navodi se u saopštenju.
Kako se navodi biće potrebna određena adaptacija,a to se pre svega odnosi na integraciju odbrane Finske u opštu odbranu NATO a pored toga odbrambene snage suočavaju se sa novim izazovima na koje je potrebno reagovati.
Najvažniji dorinos Finske NATO je zaštita sopstvene teritorije, navodi se u saopštenju uz napomenu da članstvo Finske neće biti poptuno bez prijema Švedske sa kojom je usto vreme podnela zahtev.
Prethodno je premijer Poljske saopštio je da je Helsinski postao deo Alijanse.

Moskva: Preduzećemo mere

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, Moska će morati da preduzme mere, kako vojno-tehničke, tako i druge, kako bi zaustavila pretnje ruskoj nacionalnoj bezbednosti nakon ove odluke NATO-a.
"Konkretni koraci u izgradnji odbrane na severozapadnim granicama Rusije zavisiće od konkretnih uslova integracije ove zemlje u Severnoatlantsku alijansu, uključujući razmeštanje vojne infrastrukture NATO-a i sistema ofanzivnog naoružanja na njenoj teritoriji", navodi se u saopštenju ruskog MIP-a.
Vojnici tokom proslave Dana padobranaca na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
RUSIJA
Kremlj: Ulazak Finske u NATO primorava Rusiju da preduzima kontramere
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala