- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Transformacija EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo | Energija Sputnjika

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICTermoelektrana u Kostolcu
Termoelektrana u Kostolcu - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2023
Pratite nas
Iako je ovaj proces otpočeo još pre desetak godina promena pravne forme Elektroprivrede Srbije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo izazvala je veliku pažnju u Srbiji – među zaposlenima u samom EPS-u, sindikatima ove kompanije, stručnoj ali i političkoj javnosti.
To, zapravo, ne čudi jer sama vlasnička transformacija najveće srpske kompanije, koja zapošljava i najviše radnika podsetila je ljude na period privatizacija društvenih i državnih firmi s početka ovog veka, od kojih su mnoge neslavno završile, ostavljajući ljude bez posla.
Zato profesora dr Mihajlo Rabrenović, stručnjaka za strateški menadžment i korporativno upravljanje u današnjoj “Energiji Sputnjika” najpre pitamo kakva je razlika između javnog preduzeća i zatvorenog akcionarskog društva, kako su organizovana slična preduzeća na zapadu.
Kao što to obično biva u Srbiji, čini se da bi i ova promena prošla ispod radara javnosti da se nije oglasio sindikat, tražeći da i zaposleni imaju svog člana u budućem Nadzornom odboru EPS-a AD. Oglasili su se i stručnjaci, čak i predstavništi Srpske akademije nauka, a na njihove i kritike iz političkih krugova iz Ministarstva rudarstva i energetike odgovaraju da ovo ne znači ni početak privatizacije ni otpuštanje radnika.
U najkraćem, stiče se utisak da prelazak EPS-a u zatvoreno akcionarsko društvo, prema do sada iznetim mišljenjima svih učesnika u javnom dijalogu, nije sporan. Ali je sporan način na koji će se urediti njegovo buduće poslovanje, što se propisuje osnivačkim aktom i statutom privrednog društva. Pre svega zbog toga što će, prema tom statutu u budućoj skupštini EPS-a AD biti samo jedan član – aktuelni minister energetike.
Sledeća sporna odredba je osnovna delatnost EPS-a. Konkretno, da li će u APR-u biti navedeno da je ta delatnost samo proizvodnja električne energije. Po APR-u samo jedna delatnost može biti osnovna, a predstavnici Nadzornog odbora i zaposleni traže da to bude i trgovina. Zato profesora Rabrenovića pitamo: Kako prevazići ovaj gordijev čvor? Kako iz ugla teorije i prakse upravljanja javnim sektorom, kojim se bavi više decenija, izgledaju ideje različitih učesnika u ovom našem dijalogu?
Evidento je da je EPS u finansijsku krizu zapao ne samo zbog toga što država cenom struje čuva socijalni mir već i zbog lošeg upravljanja. Ali, treba reći i to da je država ta koja je postavljala menadžment. A to se predviđa i novim statutom kompanije pa otud skepsa da će se promenom forme u AD biti nešto suštinski promenjeno.
Posebno pitanje je i najava da će u Nadzornom odboru i bordu direktora (predviđeno je sedam izvršnih direktora od kojih će jedan biti generalni) biti i stranci. Reč je, zapravo, o pitanju: Mmogu li stranci u Srbiji biti uspešni menadžera u državnoj kompaniji?
Jedno od pitanja o kome se malo priča u javnosti je podela akcija EPS-a zaposlenima i građanima Srbije, što je svojevremeno najasvljivano. Podela besplatnih akcija sada se, međutim, ne pominje.
Energija Sputnjika, 4.4.2023.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala