Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić o odnosu prema sukobu u Ukrajini: Srbija izdržala na poziciji samostalne i nezavisne politike

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je govoreći o odnosu naše zemlje prema situaciji u Ukrajini da je ponosan što je Srbija izdržala više od godinu dana na svojim pozicijama samostalne, nezavisne politike. Daćemo sve od sebe da takvu politiku nastavimo, dodao je on.
Vučić je rekao i da je izrečeno mnogo besmislenih neistina o sukobu u Ukrajini i kako će brzo da se završi i da je zato važno da se ponašamo odgovorno i racionalno.
"Ako analizirate situaciju o Ukrajini, ja neću ići ni uz emocije ljudi ni protiv njih - moramo da se ponašamo racionalno i ozbiljno. Ponosan sam na činjenicu što je Srbija više od godinu dana izdržala na svojim pozicijama samostalne, nezavisne politike i daćemo sve od sebe da takvu politiku nastavimo", istakao je Vučić.

"Kurti će nastaviti sa još gorom antisrpskom politikom"

Vučić je rekao da očekuje nastavak pritisaka na Srbiju kada je u pitanju rešavanje kosovskog pitanja, ali da će Srbija znati sa tim da se izbori.
„Oni će nastaviti da nas pritiskaju, i jedne i druge, više nas, a taktičko-tehnički njih, to je igra, igrokaz, ali znaće Srbija da se izbori“, rekao je Vučić.
Vučić je istakao i da Srbija želi normalizaciju i bolje odnose sa Albancima na KiM.
„To je teško kad neko ima želju samo da unizi Srbiju i računa da je to jedino što može da vam ponudi i da je to najbolji način kako da vas pobedi, ali taj film nećete skoro gledati“, poručio je on.
Na pitanje da li će sutra u nastavku dijaloga u Prištini između glavnih pregovarača biti razgovora o primeni dogovorenog, Vučić je rekao da će svakako biti i da u Brisel ide direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
„Važno je da pokažemo otvorenost i ozbiljnost, ali čuvajući naše vitalne nacionalne i državne interese, a on zna kako da to čini“, rekao je Vučić.
On je na pitanje o napetosti na KiM i novim incidentima ocenio da je u pozadini provokacija namera da se izbegne formiranje ZSO.
„Da to je suština, da se uđe u sukobe ranije kako bi se NATO okrenuo protiv Srbije, a da oni ne moraju da formiraju ZSO“, rekao je Vučić dodajući da je i predsednica privremenih institucija u Prištini Vljosa Osmani rekla da ZSO nikada neće biti formirana.
Vučić je rekao da „samo provociraju, jer hoće sukob“, i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kako je rekao, „želi da bude Zelenski, a ja da budem mali Putin“. Naveo je i da je Kurti imao miting tzv. veterana i Tačijevih pristalica, i da je bilo 8 500 ljudi, „iako Kurti kaže da ih je bilo 100 000“.
„Ali za Prištinu je i 8.500 ogroman broj. Oni će nastaviti još goru antisrpsku politiku da dokažu da nisu kapitulirali i da izmišljaju gluposti od nestalih osoba do toga da ZSO ne bude ZSO nego spisak Kurtijevih želja kako da se izbegne ZSO“, zaključio je Vučić.

"Saradnja kao osnova odnosa sa Crnom Gorom"

Vučić je izjavio da se nada da će saradnja biti osnov odnosa sa Crnom Gorom - da se unapredi poverenje i da više ne postoje optužbe po kojima je uvek Srbija bila kriva. „Važno je da unapredimo poverenje i da ne postoje optužbe kako su do sada postojale. Do sada je za nekadašnjeg predsednika uvek bila kriva Srbija. Mi smo uglavnom ćutali i retko odgovarali“, rekao je Vučić u izjavi za „TV Hepi“, dodajući da na Zapadu uvek postoje dva pravca pritiska na Srbiju i Crnu Goru – prvi da je Srbija uvek kriva, kao da je vreme pred Prvi svetski rati i drugi da se vlasti u Podgorici nateraju da nemaju dobar odnos sa Srbijom po obrascu „ akom budete imali dobar odnos sa Srbijom, vi ćete videti…“
Na pitanje da li očekuje da Crna Gora postane četvrta članica inicijative „Otvoreni Balkan“, Vučić je rekao da sa novoizabranim predsednikom Jakovom Milatovićem nikada nije razgovarao, a da je premijer Dritan Abazović „nedvomislimeno izrazio želju da Crna Gore uđe u ovu zajednicu.
Kako je Vučić rekao, to bi bila dobra vest, ali je to suverena odluka Crne Gore.
„Mi ćemo sačekati, videćemo, Abazović je bio apsolutno za, nadamo se da će neka druga vlada uz podršku predsednika doneti odluku, ali videćemo“, dodao je Vučić uz napomenu da bi Crna Gora ulaskom u „Otvoreni Balkan“ samo bila na dobitku.
On je, međutim, naglasio, da suština priče o „Otvorenom Balkanu“ nije zašto neko nije tu, nego šta se time postiže.
„Mi smo olakšali postupak prelaska granice, pojednostavili procedure“, zaključio je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala