- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington post: Moguća umešanost Kijeva i Varšave u diverziju na „Severne tokove“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaCevi gasovoda "Severni tok 2"
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
Pratite nas
Američki i evropski zvaničnici kažu da još ne znaju tačno ko stoji iza napada na gasovode „Severnog toka“. Niz činovnika, međutim, među sobom razgovara o opciji prema kojoj su u napad umešani Varšava i Kijev, piše Vašington post.
„Na osnovu preliminarnih zaključaka Nemačke, činovnici među sobom razgovaraju o potencijalnoj umešanosti poljske i ukrajinske vlade u napade. Neki su izjavili da je moguće da je Poljska imala motiv, umajući u vidu da je bila jedan od najžešćih kritičara projekta 'Severni tok' od njegovog početka, krajem devedesetih godina“, navodi list.
„Vašington post“ dodaje da je šef Biroa za međunarodnu politiku Kancelarije predsednika Poljske Marčin Pšidać pozvao na oprez kada je reč o zaključcima: „Za sve može biti kriva ruska igra... Poljska nema nikakve veze s tim“.
„Vašington post“, takođe, navodi da istražitelji u Nemačkoj veruju da je jahta, koju su ranije povezivali s terorističkim napadom na gasovode „Severnog toka“ bila iskorišćena da odvuče pažnju s pravih izvršilaca diverzije.
Ranije je nemački list „Špigl“ naveo da se pretpostavlja da je jahta „Andromeda“ bila korišćena tokom pripreme terorističkog napada na gasovode, objavivši i njene fotografije.
Niz zvaničnika u SAD i Evropi su, takođe, skeptični prema tvrdnjama da je posada od šestoro ljudi mogla da postavi stotine kilograma eksploziva radi dizanja gasovoda u vazduh, navodi „Vašington post“.
Prema pisanju lista, istražitelji razmatraju verziju prema kojoj „Andromeda“ nije bila jedini brod korišćen za napad, ili da je služila samo da odvuče pažnju.
Iako je istragom u Nemačkoj utvrđeno da tragovi eksploziva vojnog tipa, koji su pronađeni na stolu u kabini jahte, odgovaraju eksplozivu korišćenom na gasovodima, pojedini činovnici sumnjaju u mogućnost da bi iskusni diverzanti ostavili za sobom tako očigledne dokaze o krivici. Oni ne isključuju mogućnost da neko namerno pokušava da navede istragu na pogrešne tragove, navodi se u članku.
List dodaje da zapadni zvaničnici nisu mnogo zainteresovani da pronađu organizatore napada na gasovode, kako ne bi dobili neprijatan odgovor.
Prema rečima visokog evropskog diplomate, na sastancima političara iz evropskih zemalja i NATO-a odlučili su da se ne dotiču teme „Severnog toka“.
Eksplozije su se dogodile 26. septembra 2022. istovremeno na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu– „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile ciljanu sabotažu. Operater gasovoda, kompanija „Nord Stream AG“, saopštio je da je oštećenje stanje na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti vreme njihove popravke.
Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je postupak za akt međunarodnog terorizma. Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da je eksplozija na gasovodu očigledan teroristički akt.
Džozef Bajden izlazi sa konferencije za štampu o bankama - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
SVET
Herš: Bajdena čeka politička katastrofa zbog napada na „Severne tokove“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala