- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ultimatum britanskoj Vladi zbog ruskih tenisera

© AP Photo / Kamran JebreiliNovak Đoković i Danil Medvedev
Novak Đoković i Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
Pratite nas
Bivši prvi reket sveta, olimpijski šampion Jevgenij Kafeljnikov, komentarišući za RIA Novosti odluku da se ruskim atletičarima pusti dolazak Vimbldon, istakao je zasluge Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) i Ženske teniske asocijacije (VTA) koje su dale ultimatum britanskoj Vladi i tako je primorale na ovakvu odluku.
Prestižni „Ol Ingland klub“ oglasio se povodom promene odluke o učešću ruskih i beloruskih tenisera na Vimbldonu, a uslovi da oni igraju u Londonu su neutralna zastava i uzdržavanje od javne podrške Rusiji.
„Za mene je odluka očekivana, apsolutno nije iznenađenje. Još jednom smo dobili dokaze koliko su jake ATP i VTA organizacije koje se bore za svoje sportiste. Ne mogu da potvrdim ovu informaciju, ali sam čuo da su postavili ultimatum britanskoj Vladi da u slučaju neprihvatanja poeni za Vimbldon neće biti dodeljeni. Osim toga, zapretili su im da će im oduzeti mogućnost da održe niz turnira koji prethode Vimbldonu. Nismo mogli da izdržimo takav pritisak sa te strane i bili prinuđeni da priznaju, što me veoma raduje. Što se tiče neutralnog statusa, našim sportistima nije stran, on će biti sa nama još dugo. I niko od njih nema državno finansiranje“, rekao je Kafeljnikov.
Rusima i Belorusima je dozvoljen pristup ATP i VTA turnirima u neutralnom statusu, a 2022. godine ruskim i beloruskim sportistima nije bilo dozvoljeno da učestvuju na turnirima u Britaniji.
Kao odgovor, ATP i VTA su odlučili da ne dodeljuju bodove na Vimbldonu, a takođe su kaznili Britansku asocijaciju kaznom od milion dolara.
Sovjetska teniserka, a sada TV komentatorka Ana Dmitrijeva, razgovarajući za RIA Novosti o prijemu ruskih sportista na Vimbldon, rekla je da su organizatori turnira shvatili svoju grešku prošle godine.
Posle prošlogodišnje suspenzije bilo je mnogo diskusija na ovu temu. Svi su na kraju došli do zaključka da je greška. Ništa se nije moglo promeniti, ali su se nadali da će ovoga puta organizatori doneti drugačiju odluku. Naravno, u našem vreme, ništa nije nemoguće. Sve je išlo ka ovome. Nije ni čudo, pre neki dan princeza od Velsa, Ketrin Midlton, rekla je da je spremna, u skladu sa tradicijom, da lično uruči nagrade za pobedu, uključujući i Ruse“, rekla je Dmitrijeva.
*Pogledajte najnoviju epizodu emisije Sputnjik sport
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala