- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta čeka Crnu Goru poslije Mila

© AP Photo / Risto BozovicSlavlje u Podgorici u noći između nedelje i ponedeljka posle drugog kruga predsedničkih izbora
Slavlje u Podgorici u noći između nedelje i ponedeljka posle drugog kruga predsedničkih izbora - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
Pratite nas
Nakon drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, na kojima je Jakov Milatović sa 60 odsto glasova pobijedio aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića, slavilo se na ulicama Podgorice i ostalih crnogorskih gradova, ali i logično postavljalo pitanje šta dalje očekuje Crnu Goru, nazire li se kraj političke krize ili slijede nova previranja.
Pred Crnom Gorom su parlamentarni izbori zakazani 11. juna na kojima će se, po mnogim ocjenama, dobiti potvrda nove političke realnosti i podjele vlasti.
Duško Vuković, analitičar medija, za Sputnjik kaže da se mogao očekivati ovakav rasplet na predsjedničkim izborima održanim juče u Crnoj Gori.
“Ono što je bilo vidljivo, sondaže javnog mnjenja, sve što se moglo pročitati na društvenim mrežama, govorilo je da je pobjeda Jakova Milatovića izvjesna, ali ne i ovoliko ubjedljiva u krajnjem skoru, što se nije moglo pretpostaviti prije drugog kruga izbora. Podrška koju je Milatović dobio nije samo matematički zbir podrške koju su imali kandidati koji su bili protiv Đukanovića, već i neki momenat koji se u politici ne događa tako često. Pobjeda Jakova Milatovića je pobjeda onih koji su željeli poraz Mila Đukanovića, nakon dugugodišnje vladavine, a ne neka magična privlačnost novog političkog faktora na sceni. Ovo jeste prelomni trenutak, u tom smislu što Crna Gora ulazi u jednu novu političku dinamiku koja bi trebalo da donese nešto novo, neku novu političku izvjesnot i stabilizaciju, ali to će zavisiti i od vanjskih faktora, od šireg konteksta, događanja u regionu, Evropi, svijetu”, ističe Vuković
Po njegovom mišljenju, slijedi zanimljiv period, a na političkim akterima koji predstavljaju novu politiku u Crnoj Gori je zadatak da ga što bolje iskoriste i da pokažu veću ozbiljnost nego nakon avgustovskih izbora 2020. godine..

Logičan nastavak procesa iz 2020. godine

Naš sagovornik vjeruje kako će parlamentarna većina od prije dvije godine, nakon parlamentarnih izbora 11. juna nastaviti da širi svoj politički prostor, ali je pitanje kome će otići više glasova i kako će oni biti raspoređeni.
“Trend koji je počeo sa pojavom Pokreta Evropa sad može dovesti da oni postanu nova najjača politička snaga unutar bloka koji je protiv DPS-a, ali je veliko pitanje ko će biti njihovi saveznici od ostalih političkih partija na tom bloku. Vjerujem da nas očekuju neke zanimljive promjene. Možda se pojave i neke nove političke partije poput Preokreta, koji je učestvovao na loklanim izborima u Podgorici i Danilovgradu, a koji predstavlja neku novu ljevicu bliže centru”, ističe Vuković.
Vesko Pejak iz Alternative kaže da je pobjeda Milatovića logičan nastavak onoga što se dogodilo 30. avgusta 2020. godine, jer je tada Đukanović imao skoro 50 odsto podrške, ali pošto je na parlamentarnim izborima izgubio instrumente vlasti, sada je dobio 40 odsto podrške birača.
“ Mislim da DPS nema više ni 40 odsto podrške, jer vjerujem da su zahvaljujući mahinacijama, kupovinom ličnih karata, namaklli nekoliko procenata podrške, zato je NVO Alternativa i podnijela na destine krivičnih prijava”, ističe Pejak.

Kako je Milo postao remetilački faktor

Duško Vuković ukazuje i na greške koje je Milo Đukanović napravio, kako konstatuje, odmah nakon referenduma 2006. godine.
“Đukanović je nakon referenduma, umjesto da pokrene inkluzivnu politiku, svojom radikalnom neinkluzivnošću partiju na čijem je čelu i sebe predstavio kao jedinog branioca Crne Gore i njenog nacionalnog identiteta.Tom podjelom je odbijao ne samo one koji se drugačije nacionalno osjećaju, već i umjerene neradiklane Crnogorce koji su željeli da žive u skladu i harmoniji sa svojom braćom, kumovima, prijateljima, dakle, ljude koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, ali ne negiraju dio svog srpskog identiteta. Đukanović je tako pravio jednu oštru podjelu. Zato je postojala stalna napetost u politici i društvu koja je blokirala samo društvo i on je zato bio remetilački faktor,” smatra Vuković.

Pejak: U Crnoj Gori se može ponoviti hrvatski scenario

Kad je reč o daljoj sudbini Đukanovića, Vesko Pejak ističe da u Alternativi misle da se u Crnoj Gori može ponoviti hrvatski scenario, kada je uhapšen tamošnji premijer Ivo Sanader, a to je bio uslov ulaska te zemlje u EU.
“Mislim da se nešto slično može desiti i Đukanoviću, jer EU traži novu članicu na Zapadnom Balkanu i mislim da bi Đuknanović mogao, zbog korpucije, i umješanosti u organizovani kriminal, da doživi istu sudbinu. Mislim da je Milo Đukanović postao balast i za svoju partiju, ali i za svoje poslovne partnere, jer njima bi isto odgovaralo da se on žrtvuje, a oni da nastave sa poslovima i da pokušaju da legalizuju svoj novac”, kaže Pejka.
Po njegovoj ocjeni, DPS-u je jedina šansa da na njegovo čelo dođe Igor Lukišić ili neko iz tog drugog ešalona i da se partija obnovi iznutra, sa novim kadrovima.
“Jer više ne pali priča Đukanovića, ni u manjinskim sredinama, kako će doći “zli Srbi” i sve ih uništiti ili obrnuto kako će nepodobni biti protjerani iz Crne Gore”, kaže Pejak za Sputnjik.
Kada su u pitanju naredni izbori misli da će dominirati priča o ekonomiji, vladavini prava...
“Crna Gora je pred bankrotom, nama treba da se ekonomski oporavimo, naš zdravstveni sistem je u kolapsu, naš bezbjedonosni sistem je slab, hapse se samo oni za koje Europol pošalje izvještaje...Svemu tome je DPS i doprinio svojom politikom. Smatram da će zato oni na narednim izborima dobiti do 30 odsto podrške”, zaključuje Pejak.
Aktuelni predsednik Crne Gore Milo Đukanović glasao je u Podgorici  - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
REGION
Đukanović: Crna Gora je izabrala, ja taj izbor poštujem
Matija Bećković - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2023
REGION
Prva reakcija Matije Bećkovića na poraz Mila Đukanovića
Jakov i Milena Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
REGION
Kako je Crna Gora glasala po opštinama: Da li je Podgorica najveće iznenađenje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala