- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska: „Solncepek“ stvara paniku kod neprijatelja /video/

© Sputnik / Evgeni Biyatov / Uđi u bazu fotografijaMeždunarodnый voenno-tehničeskiй forum "ARMIЯ-2016". Denь vtoroй
Meždunarodnый voenno-tehničeskiй forum ARMIЯ-2016. Denь vtoroй - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2023
Pratite nas
Vazdušno-desantne jedinice su prvi put u istoriji dobile teške višecevne raketne lansere TOS-1A „solncepek“ koji se primenjuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„U Saratovskoj oblasti su Jedinici za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu (RHBZ), koja se nalazi na prvoj liniji odbrane, prvi put predati teški višecevni raketni lanseri TOS-1A 'solncepek' Vazdušno-desantnoj vojsci Oružanih snaga Rusije. Predaja modernizovanih raketnih lansera jedinicama se dogodila prvi put u istoriji Vazdušno-desantne vojske“, navodi se u saopštenju.

Kako je naveo načelnih službe za RHBZ pukovnik Aleksej Gončarov, sličnih sistema „nema u arsenalu kolektivnog Zapada, oni izazivaju paniku kod naših neprijatelja“.

„Uveren sam da će vešto korišćenje ovog oružja pribliziti našu pobedu“, dodao je on.

„Solncepek“ je pokazao dobre rezultate prilikom uništavanja utvrđenih opornih tačaka neprijatelja tokom specijalne vojne operacije, navedeno je u Ministarstvu odbrane. Paljba se vrši pomoću najnovijih softverskih sistema topogeodezičke veze tokom koje se koordinate tačaka koje se vezuju određuju u odnosu na konturne tačke topografskih mapa. Od TOS-1A se, čak i u rovovima, ništa ne može sakriti.
Posade koje se šalju u zonu speijalne vojne operacije su pokazale spremnost tehnike i vojske za realizaciju zadataka, dodali su u ruskom Ministarstvu.
Teški višecevni raketni lanser TOS-1A „solncepek“ napravljen je na bazi sistema „buratino“ 2001. godine. Sistem je predviđen za uništavanje lakih oklopnih vozila, automobila, zgrada, utvrđenja i ljudstva protivnika na udaljenosti do šest kilometara. Opremljen je modernizovanim lansirnim sistemom, kao i automatizovanim sistemom za navođenje.
„Solncepek“ se aktivno koristio u borbi protiv terorista kako u Siriji tako i u Iraku.
Raketni sistem TOS-1A  „solncepek“ - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
RUSIJA
„Prži sve što mu se nađe na putu“: Ukrajinski vojnici se žale na ruski „solncepek“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala